ßßß

WYKONANIE:2 kg szynki w kawałkuok. 4 łyżki soli do peklowania5 ząbków czosnku5-6 ziaren ziela angielskiego4-5 ziaren pieprzu4 listki laurowełyżka goździkówkilka ziaren jałowca2 litry wodyWYKONANIESzynkę dokładnie myjemy.Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki oprócz soli peklowanej i czosnku, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy.Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać.Po zapeklowaniu szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze 30 min. ok. 220 stopni. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok. 2 godziny. Szynkę polewać wytworzonym z niej sosem i często obracać.Szynka smakuje na gorąco i zimno.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.