ßßß Cookit - przepis na Keks świąteczny

Keks świąteczny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga Paruzel
fot. Kinga Paruzel
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
600 g suszonych owoców np.:
żurawina
śliwka
morele
rodzynki
figi
daktyle
200 g mielonych migdałów
100 g orzechów np. włoskich laskowych
3 jajka
3 łyżki oleju
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)
Keks świąteczny - sposób przygotowania: Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut. Zmielone migdały połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymieszać. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym Lukier: Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek. Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru. Możliwości: - rodzynkowiec - wystarczy użyć tylko rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy - mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego słonecznika - lukier może mieć różne kolory jeżeli zastąpimy sok z cytryny np. sokiem z buraka - czerwony, wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego kurkumy (żółty)
Fruit cake - świąteczne smakołyki
Keks świąteczny Składniki: na keks: 100 g rodzynek 100 g mieszanych owoców kandyzowanych 100 ml mocnej herbaty, lub whisky 3 jajka 100 g masła 225 g mąki 150 g Cukru DIAMANT 2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: 250 g Cukru do polew DIAMANT 25 ml wody Wykonanie: Rodzynki i
Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?
;przegryzą", będą nawet smaczniejsze. Keks świąteczny 600 g suszonych owoców np.: żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle 200 g mielonych migdałów 100 g orzechów np. włoskich laskowych 3 jajka 3 łyżki oleju 1 cytryna 1 pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
. Pięknie się prezentuje z dekoracją z gęstego, białego lukru. Keks świąteczny 600 g suszonych owoców np.: żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle 200 g mielonych migdałów 100 g orzechów np. włoskich laskowych 3 jajka 3 łyżki oleju 1 cytryna 1 pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/171204292/keks+swiateczny/p