Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!MakowiecAutor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Makowiec - składniki:Masa makowa:25 dkg suchego
maku3 łyżki
śmietany 36 proc.2-4 łyżki
miodu2 szklanki
mleka2 łyżki
masła50-80 g
migdałów blanszowanych całych lub
płatków migdałowych6-8 łyżek
bakalii - np.:
rodzynki i
morele oraz/lub kandyzowana
skórka pomarańczowaCiasto:500 g
mąki100 g (6-7 łyżek)
cukru4
jaja50 g
drożdży2/3 szklanki
mleka100 g
masłaopakowanie
cukru waniliowego albo 1
aromat waniliowy lub
laska waniliiLukier:5 łyżek
cukru pudru1/2
cytrynyMakowiec - sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącym
mlekiem, odstaw nawet na całą noc. Następnie gotuj na małym ogniu 15 minut. Odsącz na sicie i zmiel 3
razy w maszynce ze specjalnym drobnym sitkiem do
maku.
Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odsącz.
Morele i
skórkę pomarańczową posiekaj. Kilka całych
migdałów odłóż do dekoracji, resztę posiekaj albo użyj
płatków migdałowych.
Masło roztop na patelni, dodaj zmielony
mak, przesmaż. Dodaj
miód,
śmietanę i
bakalie, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Ostudź.
Drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką
cukru, łyżką
mąki i letnim
mlekiem, przykryj, odstaw na 30 min do wyrośnięcia. 2
jajka i 2
żółtka (
białek użyjesz do posmarowania ciasta) utrzyj z
cukrem, dodaj
mąkę,
cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone
masło i wymieszaj. Wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość. Wytnij z papieru do pieczenia prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą krótko wyrób i rozwałkuj na papierze do pieczenia lekko posypanym
mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmaruj połową masy makowej,
zwiń w
struclę (od krótszego
boku), włóż na papierze do formy. Posmaruj ciasto
białkiem i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem z
cukru pudru rozmieszanego z
sokiem z cytryny, posyp
migdałami i
skórką pomarańczową.Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi
orzechamiMakowiec z polewą
Świąteczny makowiec Ciasto: 30g
drożdży 250ml
mleka 200g
Cukru DIAMANT 500g
mąki 2
jajka (osobno
białka i
żółtka) 80 g
masła szczypta
soli 800g masy makowej Polewa: 250g
Cukru do polew DIAMANT 25ml zimnej
wody lub
soku z cytryny Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z
cukremMakowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi
orzechami.Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi
orzechami.Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi
orzechami.Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera
migdały. Na blasze uformuj dowolne kształty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni i piecz przez 2-3 godziny lub do momentu, aż
beza będzie chrupiąca i uzyska ładny kolor.Pomysł na makWygląda na to, że poza makowcem nie mamy zbyt wiele pomysłów na wykorzystanie
maku. Jeśli kupisz gotowyŚwięta we włoskim stylu
Każdy z nas bardzo ceni sobie tradycyjną, polską Wigilię w raz z jej 12 potrawami. Oczywiście na
stole królują dania
rybne, pierogi, barszcz czerwony, a dla łasuchów tradycyjny makowiec . Co roku jednak stajemy przed wyborem menu na naszą kolację. Z jednej strony przygotowujemy ją w duchu tradycjiSłodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Paruzel (przepis pochodzi z książki pt. "Nie... zwykła kuchnia" ) Łatwy przepis na keks By zaoszczędzić czas, przygotowując makowca możesz sięgnąć po gotową masę
makową. Jeśli jednak wolisz wykonać wszystko samodzielnie, wypróbuj nasz kolejny przepis na pyszny domowy makowiec . MakowiecŚwiąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć
była klarowna,
wywar na galaretę należy sklarować ubitym
białkiem. Jeśli mamy mało czasu, to proponuję przelać
wywar przez filtr do zaparzania
kawy. Dowiedz się więcej o karpiu i zobacz wideo, jak filetować
karpia . Zobacz przepis na:
Karpia z pieca i
karpia smażonego By makowiec nie obsechłWięcej o Makowiec