ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Makowiec
Autor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (6 głosów)
Makowiec - składniki:
Masa makowa:
25 dkg suchego maku
3 łyżki śmietany 36 proc.
2-4 łyżki miodu
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
50-80 g migdałów blanszowanych całych lub płatków migdałowych
6-8 łyżek bakalii - np.: rodzynki i morele oraz/lub kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto:
500 g mąki
100 g (6-7 łyżek) cukru
4 jaja
50 g drożdży
2/3 szklanki mleka
100 g masła
opakowanie cukru waniliowego albo 1 aromat waniliowy lub laska wanilii
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/2 cytryny
Makowiec - sposób przygotowania: Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw nawet na całą noc. Następnie gotuj na małym ogniu 15 minut. Odsącz na sicie i zmiel 3 razy w maszynce ze specjalnym drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odsącz. Morele i skórkę pomarańczową posiekaj. Kilka całych migdałów odłóż do dekoracji, resztę posiekaj albo użyj płatków migdałowych. Masło roztop na patelni, dodaj zmielony mak, przesmaż. Dodaj miód, śmietanę i bakalie, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Ostudź. Drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryj, odstaw na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjesz do posmarowania ciasta) utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i wymieszaj. Wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość. Wytnij z papieru do pieczenia prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą krótko wyrób i rozwałkuj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmaruj połową masy makowej, zwiń w struclę (od krótszego boku), włóż na papierze do formy. Posmaruj ciasto białkiem i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny, posyp migdałami i skórką pomarańczową.
Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami
Makowiec z polewą
Świąteczny makowiec Ciasto: 30g drożdży 250ml mleka 200g Cukru DIAMANT 500g mąki 2 jajka (osobno białka i żółtka) 80 g masła szczypta soli 800g masy makowej Polewa: 250g Cukru do polew DIAMANT 25ml zimnej wody lub soku z cytryny Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić z cukrem
Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami
.
Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami
.
Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami
.
Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera
migdały. Na blasze uformuj dowolne kształty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni i piecz przez 2-3 godziny lub do momentu, aż beza będzie chrupiąca i uzyska ładny kolor.Pomysł na makWygląda na to, że poza makowcem nie mamy zbyt wiele pomysłów na wykorzystanie maku. Jeśli kupisz gotowy
Święta we włoskim stylu
Każdy z nas bardzo ceni sobie tradycyjną, polską Wigilię w raz z jej 12 potrawami. Oczywiście na stole królują dania rybne, pierogi, barszcz czerwony, a dla łasuchów tradycyjny makowiec . Co roku jednak stajemy przed wyborem menu na naszą kolację. Z jednej strony przygotowujemy ją w duchu tradycji
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Paruzel (przepis pochodzi z książki pt. "Nie... zwykła kuchnia" ) Łatwy przepis na keks By zaoszczędzić czas, przygotowując makowca możesz sięgnąć po gotową masę makową. Jeśli jednak wolisz wykonać wszystko samodzielnie, wypróbuj nasz kolejny przepis na pyszny domowy makowiec . Makowiec
Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć
była klarowna, wywar na galaretę należy sklarować ubitym białkiem. Jeśli mamy mało czasu, to proponuję przelać wywar przez filtr do zaparzania kawy. Dowiedz się więcej o karpiu i zobacz wideo, jak filetować karpia . Zobacz przepis na: Karpia z pieca i karpia smażonego By makowiec nie obsechł
Więcej o Makowiec
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744900/makowiec/p