Wykonanie
Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-
drożdżowy makowiec gości na moim
stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.
Ciasto:50 dag
mąki tortowej6 dag
drożdży10 dag
cukru - pudru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej
śmietany20 dag
masła1
jajko3
żółtkaotarta
skórka z cytryny1/2 utłuczonej
laski wanilii (zazwyczaj używam
aromatu waniliowego lub
cukru wanilinowego)szczypta
soliMasa makowa:40 dag
maku1 l
mleka10 dag
masła1/2 szklanki
miodu20 dag
cukru pudru3
jajka50 ml
rumu lub
spirytusu25 dag
bakalii (
rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa)1/2 utłuczonej
laski wanilii (używam
aromat waniliowy i
migdałowy)mały
budyń waniliowy lub
śmietankowy (mój dodatek)Zaczynamy od przygotowania masy makowej.Opłukany
mak zalać gorącym
mlekiem, gotować 30 min. Odsączyć, zmielić dwukrotnie. W garnku rozgrzać
masło z
miodem, dodać
bakalie,
mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ubić gęstą masę z
żółtek i połowy
cukru, dodać do
maku. Następnie ubić pianę z
białek, dodając resztę
cukru, połączyć z sypkim
budyniem, a następnie z
makiem. Dodać
alkohol.
Mąkę przesiać na stolnicę.
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami
cukru pudru, wymieszać ze
śmietaną. Do
mąki dodać resztę
cukru,
masło, posiekaną
wanilię, przesiekać. Dodać
jajko,
żółtka i
drożdże wymieszane ze
śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę
makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę luzu. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub
polewą czekoladową.