Wykonanie
Tak zwane must be na świątecznym
stole. Czy ktoś z Was w ogóle wyobraża sobie święta bez makowca ;-)Przepis wypróbowany wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny aromatyczny i wilgotny makowiec. W te święta na pewno tez się pojawi. Proporcję podaję na 2 zawijańce.
500ml
mleka,30dkg
masła20dkg
miodu,
rodzynki,
skórka pomarańczowa ,50g
drożdży świeżych ,180g
cukru pudru ,szczypta
soli,4
jajka, + 1 do posmarowania ciasta500g
mąki, skorka otarta z
cytryny .500g
maku mielonego suchegoPrzygotowanie
maku; ja używam suchego
maku mielonego ( do kupienia min w Lidlu) ubić 2
białka na pianę dodać
miód mak i banalnie wszystko wymieszać na masę .Ciasto: z
drożdży łyżki
cukru 5 łóżek
mleka i 2 łóżek
mąki zrobić rozczyn. Poczekać aż podwoi swoją objętość . Do misy wyspać
mąkę cukier sól wbić
jajka resztę
mleka ,
skórkę cytrynowa i wyrośnięty rozczyn . Wyrabiać na gładkie ciasto ( ja używam miksera z hakiem) gdy ciasto będzie gładkie dodać roztopiony tłuszcz i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 porcje i wyłożyć na blat posypany
mąka i rozwałkować każdą część ciasta na placek Nakładamy nadzienie pozostawiając wolne boki i zawijamy w roladę pamiętając aby łączenie ciasta pozostało na spodzie . Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta . Uformowane makowce kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy na 15 min pod ściereczka . Piekarnik nagrzewamy do 180st bez termoobiegu , makowce smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczony ok 60min. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił kładziemy od góry papier . Po upieczony studzimy i dowolnie dekorujemya tak zapakowany
moze powędrowąc pod choinkę jako słodki upominek