Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Magazyn KuchniaFot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Krem selerowy z szyjkami rakowymi - składniki:2 selery1 marchewka1/2 pora2 pietruszki4 średnie ziemniaki200 g masła100 ml półwytrawnego białego wina100 ml 36% śmietanysólpieprz i cukier do smaku500 g szyjek rakowych1 pęczek koperkuKrem selerowy z szyjkami rakowymi - sposób przygotowania: Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu