ßßß Cookit - przepis na Prosta i szybka pieczarkowa

Prosta i szybka pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Kiedyś usłyszałam, że zupy nie są czasochłonne. Hahaha, no nie wiem. Najpierw wywar, potem coś pokroić, pogotować, zredukować... Ojejku!
Na szczęście życie można sobie ułatwić i wykonać zupę bez wywaru, ale bez przesady - kostki też nie będziemy do niej wrzucać. Po prostu - kroimy warzywa, obsmażamy, zalewamy, gotujemy - szybciej i łatwiej!
Zupa pieczarkowa
Składniki:
500g pieczarek
2 duże marchewki
mały por - tylko biała część
kawałek selera
dwie małe, lub jedna większa pietruszka
4 ziemniaki
oliwa do smażenia
łyżka masła
sól, pieprz
Wszystkie warzywa obieramy. Kroimy - marchewki, selera, pietruszki i ziemniaki w kostkę, pieczarki w plasterki, a pora w półksiężyce.
Na dnie dużego garnka, na rozgrzanej oliwie i roztopionym maśle podsmażamy pora, a następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, podsmażamy i zalewamy wodą - tak, aby była ok. 5 centymetrów nad warzywami. Po pięciu minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy całość przez ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy pieczarki. Odsączamy je z nadmiaru wody, którą puściły podczas smażenia i dodajemy do garnka z zupą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W razie, gdyby zupa wyszła za gęsta, po prostu dolejcie wody, ponownie zagotujcie i doprawcie do smaku :)
Pysznie smakuje z odrobiną śmietany, koperkiem, lub natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/11/prosta-i-szybka-pieczarkowa.html