Wykonanie
Kiedyś usłyszałam, że zupy nie są czasochłonne. Hahaha, no nie wiem. Najpierw
wywar,
potem coś pokroić, pogotować, zredukować... Ojejku!Na szczęście życie można sobie ułatwić i wykonać zupę bez
wywaru, ale bez przesady - kostki też nie będziemy do niej wrzucać. Po prostu - kroimy warzywa, obsmażamy, zalewamy, gotujemy - szybciej i łatwiej!Zupa pieczarkowa
Składniki:500g
pieczarek2 duże
marchewkimały
por - tylko biała częśćkawałek
seleradwie małe, lub jedna większa
pietruszka4
ziemniakioliwa do smażeniałyżka
masłasól,
pieprzWszystkie warzywa obieramy. Kroimy -
marchewki,
selera,
pietruszki i
ziemniaki w kostkę,
pieczarki w plasterki, a
pora w półksiężyce.Na dnie dużego garnka, na rozgrzanej
oliwie i roztopionym
maśle podsmażamy
pora, a następnie dodajemy pokrojoną
włoszczyznę, podsmażamy i zalewamy
wodą - tak, aby była ok. 5 centymetrów nad warzywami. Po pięciu minutach dorzucamy
ziemniaki i gotujemy całość przez ok. 15 minut.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i podsmażamy
pieczarki. Odsączamy je z nadmiaru
wody, którą puściły podczas smażenia i dodajemy do garnka z zupą. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.W razie, gdyby zupa wyszła za gęsta, po prostu dolejcie
wody, ponownie zagotujcie i doprawcie do smaku :)Pysznie smakuje z odrobiną
śmietany,
koperkiem, lub
natką pietruszki.Smacznego!