Wykonanie
Jeśli Wasze dzieci są niejadkami to poniższa propozycja powinna Was zainteresować. Moje dziecko ma w swoim menu może 7 potraw (w wersji optymistycznej). Jest w stanie przeżyć na
jogurcie,
soku pomidorowym i oczywiście słodyczach.To, że poniższa zupa pieczarkowa spotkała się z jej aprobatą (a
wcina ją aż miło!) uważam za ogromny sukces (jej, nie mój). Nie jest to jakiś wyrafinowany przepis i być może w Waszych domach gotuje się tę zupę podobnie. Jeśli tak jest, to tym bardziej warto przypomnieć sobie dobrą domową
pieczarkową. Jeśli nie, to warto wypróbować poniższy przepis. Może akurat jakiś mały niejadek się zainteresuje.Potrzebujesz:2
skrzydełka kurczaka1
marchewka starta na „grubych” oczkach1 mała
pietruszka starta jak
marchew1 mały
por pokrojony w cienkie plasterkikawałek
selera starty jak pozostałe warzywa5
ziemniaków pokrojonych w małą kostkę250 g
pieczarek pokrojonych w plasterkiokoło 0,5 szklanki
śmietany (użyłam 18% Piątnicy do zupy)
sól,
pieprz, posiekana
natka pietruszki,
masło (jeśli używasz)Wykonanie:Do garnka o pojemności przynajmniej 3 litrów wlej około 2,5 litra
wody, dodaj
skrzydła kurczaka, zagotuj. Dodaj
marchew,
korzeń pietruszki,
seler,
por i
ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. W tym samym czasie na patelni przesmaż na
maśle pieczarki (około 5 minut) i dodaj je do pozostałych warzyw (osobiście nie smażę
pieczarek, dodaję do zupy surowe). Dopraw
solą i
pieprzem. Gotuj całość około 20 minut aż
ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie przelej niewielką część zupy (około 3/4 szklanki) do blendera, dodaj
śmietanę i całość zmiksuj. Postaraj się aby w zupie do zmiksowania znalazły się
ziemniaki i
pieczarki (w ten sposób zagęścisz swoją zupę bez dodawania np.
mąki, a jej smak będzie o wiele głębszy). Zmiksowaną zupę przelej do garnka. Przed podaniem posyp
natką pietruszki – jeśli Twoje dzieci ją tolerują :)
Smacznego!