Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga Paruzel
Fot. Kinga Paruzel / alebabka.blogspot.comCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (16 głosów)5 dkg
grzybów suszonychdwie średnie
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek białej części
porałyżka
masłapieprzsóldwie łyżki słodkiej
śmietanki 18%natka zielonej
pietruszkiŚwiąteczna zupa grzybowa - sposób przygotowania:
Grzyby wrzucić do garnka, zalać je 1 l
wody i odstawić na noc by się namoczyły. Następnego dnia wyjąć je łyżką cedzakową i pokroić, a
wodę z ich moczenia przelać przez sito do większego garnka, dodać oczyszczone jarzyny, pokrojone
grzyby, dolać jeszcze 3/4l
wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny. W trakcie gotowania dodać łyżkę
masła, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem wlać do
wywaru dwie łyżki słodkiej
śmietanki 18% i energicznie zamieszać. Podaną na talerzu zupę posypać drobno posiekaną
natką zielonej
pietruszki. Zupa jest bardzo aromatyczna, można podawać ją z
makaronem, łazankami, kluseczkami francuskimi lub lanym
ciastem.Zupa grzybowa ze
śmietaną [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu