ßßß Cookit - przepis na Świąteczna zupa grzybowa

Świąteczna zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga Paruzel
Fot. Kinga Paruzel / alebabka.blogspot.com
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (16 głosów)
5 dkg grzybów suszonych
dwie średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek białej części pora
łyżka masła
pieprz
sól
dwie łyżki słodkiej śmietanki 18%
natka zielonej pietruszki
Świąteczna zupa grzybowa - sposób przygotowania: Grzyby wrzucić do garnka, zalać je 1 l wody i odstawić na noc by się namoczyły. Następnego dnia wyjąć je łyżką cedzakową i pokroić, a wodę z ich moczenia przelać przez sito do większego garnka, dodać oczyszczone jarzyny, pokrojone grzyby, dolać jeszcze 3/4l wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny. W trakcie gotowania dodać łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wlać do wywaru dwie łyżki słodkiej śmietanki 18% i energicznie zamieszać. Podaną na talerzu zupę posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Zupa jest bardzo aromatyczna, można podawać ją z makaronem, łazankami, kluseczkami francuskimi lub lanym ciastem.
Zupa grzybowa ze śmietaną [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/171204295/swiateczna+zupa+grzybowa/p