Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Jest Pysznie
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 kg
białej fasoli np.
jasia1l
przecieru pomidorowego1 mała
cebulakilka ząbków
czosnku200 g dobrej
kiełbasynieduży kawałek
wędzonego boczkuoliwa lub
olej do smażenia
cukiersólpieprz ziarnisty
majeranekliść laurowyziele angielskieProsta
fasola po bretońsku w gęstym
pomidorowym sosie - przepis blogera - sposób przygotowania:
Fasolę wysyp do sporej miski lub garnka i zalej dużą ilością zimnej
wody -
fasola namoknie i spęcznieje, wchłaniając płyn. Najlepiej zrobić to na dzień przed gotowaniem i pozwolić jej odstać całą noc. Gotuj
fasolę do miękkości na małym ogniu w osolonej wodzie trochę to potrwa przynajmniej 1-1,5 godziny w zależności od rozmiaru użytej
fasoli. Pilnuj, by
woda nie wygotowała się całkiem mieszaj i uzupełniaj jej poziom w trakcie gotowania. W międzyczasie przygotuj sos. Wlej
przecier pomidorowy do garnka, dopraw go 2-3 liśćmi laurowymi, 4-5 ziarnami
ziela angielskiego, kilkoma ziarnami
pieprzu i 2-3 porządnymi szczyptami
majeranku,
posól i ewentualnie posłódź do smaku. Drobniutko posiekaną
cebulę i
czosnek podsmaż na patelni, aż
cebula się zeszkli, odsącz delikatnie z nadmiaru tłuszczu i przełóż do garnka z
przecierem pomidorowym. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę
wędzony boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Kawałki zesmażonego
boczku dodaj do sosu, tak samo jak pokrojoną w plastry
kiełbasę. Pozwól całości zagotować się na wolnym ogniu, aby uwolniły się wszystkie smaki i aromaty. Na koniec, gdy
fasola będzie już miękka odcedź ją i połącz z gotującym się sosem. Wymieszaj dokładnie i podgotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżym
pieczywem! Przepis pochodzi z: http://jestpysznie.pl/prosta-fasolka-po-bretonsku
Fasola po toskańsku z
szałwią i
czosnkiemmożna dodać także pokrojone w plasterki i przesmażone razem z
cebulą pieczarki. Jeśli chcesz, możesz pominąć dodatek
boczku. Prosta
fasola po bretońsku w gęstym
pomidorowym sosie - przepis blogera 1/2 kg
białej fasoli np.
jasia 1l
przecieru pomidorowego 1 mała
cebula kilka ząbków
czosnku 200 gZ
kiełbasą - apetyczne dania i przekąski
Fasolka po bretońsku to idealny obiad na chłodny zimowy dzień. Zamiast
suchej fasoli, możesz wykorzystać tę z puszki (także czerwoną). Jest co prawda mniejsza, ale nie trzeba jej długo moczyć, ani gotować przed dodaniem do reszty składników. Prosta
fasola po bretońsku w gęstym
pomidorowym sosieSycące dania z
fasolą - idealne na chłody
fasola po bretońsku w gęstym
pomidorowym sosie - przepis blogera 1/2 kg
białej fasoli np.
jasia 1l
przecieru pomidorowego 1 mała
cebula kilka ząbków
czosnku 200 g dobrej
kiełbasy nieduży kawałek
wędzonego boczku oliwa lub
olej do smażenia
cukier sól pieprz ziarnisty
majeranek liść laurowy