ßßß Cookit - przepis na Szarlotka królewska z kardamonem

Szarlotka królewska z kardamonem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
To ciasto które pokazuje nam jak wiele może zmienić odrobina aromatycznej przyprawy , leżakowanie – jest najlepsze na drugi, trzeci dzień a także pyszna słodka śmietana. Szarlotkę królewską przygotowuje się właśnie w taki sposób – dbając o drobiazgi. Na pewno spotkaliście się z nią na biszkopcie, ja upiekłam ją na kruchym spodzie z pysznymi prażonymi jabłkami. Ja użyłam mieszanki mąki razowej z jasną. W tej wersji ciasto jest bardziej sypkie, kruche i zdrowsze.
Składniki:
blacha 25 x 40 cm
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej 650 lub 500
2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
4 żółtka
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Jabłka:
2 kg jabłek
1 laska cynamonu
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 cytryna ( lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego )
Wierzch:
330 g (op.) śmietany kremówki 30 lub 36% tł.
1 op. śmietan fiksu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody
1/3 szklanki cukru
3 łyżki słodkiego kakao lub cappucino
Przygotowanie:
Ciasto : Mąki mieszamy z cukrem, proszkiem i solą. Dodajemy posiekane masło i rozdrabniamy je w mące palcami. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki.
Jabłka : Owoce obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Zalewamy 1 szklanką wody z sokiem z cytryny ( kwaskiem ). Dodajemy laskę cynamonu i prażymy ok. 20 minut aż zmiękną. Dodajemy kardamon i cukier – do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 chowamy do zamrażarki, 2/3 wałkujemy i wykładamy nim dno formy.
Na cieście układamy jabłka i posypujemy je cynamonem.
Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, góra, dół.
Gotową wyciągamy z pieca i studzimy.
Zimną Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fiks. Układamy na cieście.
Podsypujemy kakao.
Przed podaniem chłodzimy, najlepiej całą noc.
>>Jeśli boicie się zakalca – spód posypcie 2 łyżkami tartej bułki – wciągnie wilgoć z jabłek.
>> Możecie też dodać do ciasta 2-3 łyżki kakao
Smacznego
ANia
Powiązane notki:
Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z Bezą
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto
Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)
Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonką
Sałatka brokułowa – królewska light w sosie jogurtowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/20/szarlotka-krolewska-z-kardamonem