ßßß Cookit - przepis na Wuzetka rodem z PRLu

Wuzetka rodem z PRLu

nazwa

Wykonanie

Przepis konkursowy nadesłany przez KBZ - Daria Iciek
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczkI proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
Nasączenie:
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z dużej cytryny
Krem:
500 g sera jak na sernik
500 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
120 g masła
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
5 łyżek kakao
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Białka oddzielam od żółtek i ubijam z cukrem na sztywną pianę. Dodaję po 1 żółtku. Następnie dodaję mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec wlewam olej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika na 180*C na 25 minut. Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekrawam na dwa blaty. Każdy z blatów nasączam ponczem.
Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodaję po łyżce roztarty ser, miksuję. Napęczniałą żelatynę podgrzewam i wlewam energicznie do masy serowo-śmietanowej.
Na pierwszy blat ciasta wykładam masę serowo-śmietanową.
Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Wierzch smaruję czekoladową polewą. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Masło roztapiam z cukrem w rondelku. Dodaję śmietanę, mieszam do połączenia. Zdejmuję z ognia. Dodaję przesiane kakao i dokładnie mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Napęczniałą żelatynę podgrzewam i dodaję gorącą do zawartości rondelka. Dokładnie mieszam i gotuję 2 - 3 minuty. Polewę wylewam na ciasto.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/wuzetka-rodem-z-prlu.html