Przepis konkursowy nadesłany przez KBZ - Daria IciekBiszkoptkakaowy:6 jajekszczypta soli1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1,5 łyżeczkI proszku do pieczenia3 łyżki kakao3 łyżki olejuNasączenie:3/4 szklanki wody3 łyżki cukrusok wyciśnięty z dużej cytrynyKrem:500 g sera jak na sernik500 ml śmietany kremówki 30%5 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki wody3/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowegoPolewa czekoladowa:120 g masła4 łyżki śmietany 18%4 łyżki cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wodyBiałka oddzielam od żółtek i ubijam z cukrem na sztywną pianę. Dodaję po 1 żółtku. Następnie dodaję mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec wlewam olej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika na 180*C na 25 minut. Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekrawam na dwa blaty. Każdy z blatów nasączam ponczem.Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodaję po łyżce roztarty ser, miksuję. Napęczniałą żelatynę podgrzewam i wlewam energicznie do masy serowo-śmietanowej.Na pierwszy blat ciasta wykładam masę serowo-śmietanową.Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Wierzch smaruję czekoladową polewą. Wstawiam do lodówki do stężenia.Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Masło roztapiam z cukrem w rondelku. Dodaję śmietanę, mieszam do połączenia. Zdejmuję z ognia. Dodaję przesiane kakao i dokładnie mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Napęczniałą żelatynę podgrzewam i dodaję gorącą do zawartości rondelka. Dokładnie mieszam i gotuję 2 - 3 minuty. Polewę wylewam na ciasto.