ßßß Cookit - przepis na Moja szarlotka idealna

Moja szarlotka idealna

nazwa

Wykonanie

Specjalnie napisałam, że to moja idealna wersja szarlotki. W końcu każdy ma swój sposób na to jesienne ciacho.
Są wersje z białkową pianką, z budyniem, z kruszonką i bez. Moja szarlotka jest krucha i prosta. Bez białek, bez budyniu i bez kruszonki. Za to z rozwałkowanym ciastem ułożonym na nierównych jabłkach obsypanych cynamonem i kardamonem...
Do szarlotki najlepiej używać jabłek kwaśnych- przynajmniej takie jest moje zdanie. Żałuję, że we wrześniu nie można spotkać już papierówek, które stanowią mój szarlotkowy numer jeden! Pamiętam, że jako dziecko moi rodzice mieli starą papierówkę na działce. W tamtych czasach jabłoń była przeze mnie znienawidzona. Jabłka miały plamki, nieciekawy blady kolor, kwaśne i kruche wnętrze...Całkowite przeciwieństwo mojego ideału.
Teraz wspominam tamtą jabłoń każdorazowo przy pieczeniu szarlotki. Jaka szkoda, że nie mam tych jabłek...
Składniki na dużą, prostokątną blaszkę:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
1,5kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy krótko na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło i można je było rozwałkować.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby od razu nie ściemniały.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy. Nawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy je kardamonem i cynamonem.
Na wierzch układamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni.
Pieczemy ok. 35-40min.
Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem, lub z lodami, czy bitą śmietaną. Można też zaszaleć i podać ze wszystkim na raz! ;)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/11/moja-szarlotka-idealna.html