ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta z serem i jabłkami

Rustykalna tarta z serem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Trwa przerób spadających jabłek..
Przepis oryginalny mnie zainspirował, ale zmodyfikowałam go nieco.
Zrobiłam swój ulubiony spód, reszta też zmieniona w sumie:)
Niepotrzebna nawet forma..wałkujemy, nakładamy farsz, zawijamy i już.
inspiracja
spód ciasta: 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1/3 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki drobnego cukru (użyłam cukru pudru)
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostki zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody
1 łyżka śmietany
masa serowa: 200 g sera na sernik
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
można garść rodzynek
wierzch z jabłek: 3-4 średnie jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto: wymieszać mąkę z cukrem, solą i posiekanym masłem, wyrabiamy jak na kruszonkę, następnie dodajemy wodę i śmietanę. Szybko zagniatamy, prószymy lekko mąką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Masy serowa: łączymy wszystkie składniki i odstawiamy.
Obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w cukrze z cynamonem.
Przygotowujemy spód. Ja wałkuję ciasto od razu na papierze obsypanym mąką, na którym ciasto się będzie piekło (jest dość delikatne i trudno się je przekłada). Wałkujemy do średnicy ok. 30 cm i grubości 5 -3 mm. Posypujemy mąką. Resztę nakładamy tak aby został 3 cm brzeg na zawinięcie. Masę serową rozsmarowujemy i na to układamy jabłka dookoła tak aby na siebie lekko nachodziły. Zawijamy brzeg dość szczelnie aby masa serowa nie wypłynęła. Polewamy jabłka 2 łyżkami roztopionego masła. Smarujemy brzegi ciasta. Ja posypałam też czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 45 min.
Lekko przestudzić i kroić jak pizzę.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/07/rustykalna-tarta-z-serem-i-jabkami.html