ßßß Cookit - przepis na Tarta tatin

Tarta tatin

nazwa

Wykonanie

« Placek po wegiersku
Kopiec kreta »
Francuska tarta którą pieczemy "do góry nogami"Najtrudniejsza część to zrobienie karmelu. To moja ulubiona tarta,w moim domu znika w ciągu jednego wieczoru:) gorąco polecam jest przepyszna.
Ciasto:
20 dkg mąki pszennej
2 dkg cukru pudru
10 dkg masła
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Karmel:
20 dkg cukru krysztalu
2 dkg masła
dodatkowo: 7-8 jabłek
Wykonanie:
1)ciasto:
Mąkę,cukier,cukier waniliowy,sól i masło zagnieść na "mokry piasek".Jajka wymieszać z wodą i dodać do ciasta,dobrze wyrobić.Tak przygotowane ciato zostawiamy w lodówce na 1 godzinę.
2)jabłka z karmelem:
Na patelnię z grubym dnem wsypujemy około 3 łyżek cukru i rozgrzewamy aż cukier się roztopi(niemieszamy łyżką tylko lekko ruszając patelnią)gdy cukier się roztopi dodajemy znów około 3 łyżek i postępujemy tak samo jak z 1 partią cukru.Czynność powtarzamy aż wykończy się cukier.Musimy uważać żeby nie podgrzewać za ostro bo karmel się przypali.Gdy cały cukier jest już roztopîony dodajemy masło i mieszamy delikatnie łyżką
Tak przygotowany karmel wlewamy na formę w której będziemy piec tartę.Na karmel układamy ściśle jedną koło drugiej ćwiartkę obranych jabłek.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na wielkość formy.Przykrywamy jabłka ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piecyku do 180°C przez 45min.(Aż ciasto się zarumieni)
Po upieczeniu studzimy tartę i dopiero gdy jest ostudzona wyjmujemy z formy odwracając jabłkami do góry.Przy wyjmowaniu trzeba uważać żeby nie spażyć się karmelem.
Ja podaję tartę z serkiem naturalnym typu bieluch dla złagodzenia bardzo słodkiego karmelu.
piątek, 30 listopada 2012, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2012/11/Tarta-tatin.html