Wykonanie
« Placek po wegierskuKopiec kreta »Francuska
tarta którą pieczemy "do góry nogami"Najtrudniejsza część to zrobienie karmelu. To moja ulubiona
tarta,w moim domu znika w ciągu jednego wieczoru:) gorąco polecam jest przepyszna.
Ciasto:20 dkg
mąki pszennej2 dkg
cukru pudru10 dkg
masła1
jajko1
cukier waniliowy2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliKarmel:20 dkg
cukru krysztalu2 dkg
masładodatkowo: 7-8
jabłekWykonanie:1)ciasto:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
sól i
masło zagnieść na "mokry piasek".
Jajka wymieszać z
wodą i dodać do ciasta,dobrze wyrobić.Tak przygotowane ciato zostawiamy w lodówce na 1 godzinę.2)
jabłka z karmelem:Na patelnię z grubym dnem wsypujemy około 3 łyżek
cukru i rozgrzewamy aż
cukier się roztopi(niemieszamy łyżką tylko lekko ruszając patelnią)gdy
cukier się roztopi dodajemy znów około 3 łyżek i postępujemy tak samo jak z 1 partią
cukru.Czynność powtarzamy aż wykończy się
cukier.Musimy uważać żeby nie podgrzewać za ostro bo karmel się przypali.Gdy cały
cukier jest już roztopîony dodajemy
masło i mieszamy delikatnie łyżkąTak przygotowany karmel wlewamy na formę w której będziemy piec tartę.Na karmel układamy ściśle jedną koło drugiej ćwiartkę obranych
jabłek.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na wielkość formy.Przykrywamy
jabłka ciastem.Pieczemy w nagrzanym piecyku do 180°C przez 45min.(Aż ciasto się zarumieni)Po upieczeniu studzimy tartę i dopiero gdy jest ostudzona wyjmujemy z formy odwracając
jabłkami do góry.Przy wyjmowaniu trzeba uważać żeby nie spażyć się karmelem.Ja podaję tartę z
serkiem naturalnym typu bieluch dla złagodzenia bardzo słodkiego karmelu.piątek, 30 listopada 2012, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBack