Śledzie w sosie koperkowym z musztardą – na Wigilię

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
U nas w wigilię w roli sałatek nie może zabraknąć śledzi. Tym razem przygotowałam je w sosie koperkowym. A jak to się zaczęło ? K. powiedział mi , że jadł śledzie w sosie koperkowym, pytałam skąd je wziął, a on na to zadowolony, że ze sklepu. Zapytałam więc czemu nie poprosił mnie o to , żebym zrobiła je w domu, bez utwardzaczy i oleju ( wiem, jest go trochę w majonezie , ale na pewno nie w utwardzonej formie ). Efektem są pyszne filety ala matijas w słodko, pikantnym koperkowym sosie. Spróbujcie.
Składniki:
600 g filetów śledziowych ala matijas
3/4 szklanki śmietany
3/4 szklanki jogurtu
2 łyżki majonezu
2 łyżki słodkiej musztardy*
1 pęczek koperku ( ok. 4 łyżek siekanego )
duże jabłko
cebula
1 łyżka cukru
sól, pieprz
Musztarda jakiej zawsze używam to kremska Develey
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w wodzie ( lub mleku , wtedy proces trwa krócej – 3-4 h ) i odstawić na całą noc.
Osączyć, pokroić w kostkę (3×3 cm).
Koperek, jabłko i cebulę posiekać.
Wraz ze śmietaną, majonezem, musztardą, jogurtem i cukrem dodać do śledzi. Doprawić.
Odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły.
Powiązane notki:
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami
Wigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiem
Surówka z rzepy w sosie chrzanowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/15/sledzie-w-sosie-koperkowym-z-musztarda-na-wigilie