ßßß Cookit - przepis na Roladki śledziowe

Roladki śledziowe

nazwa

Wykonanie

Święta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)
Składniki:
4 filety śledziowe a’la matjas
Czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
Kilka gałązek koperku
Sos:
50ml jogurtu naturalnego
50ml majonezu
½ łyżeczki musztardy
1 mały ząbek czosnku
¼ łyżeczki cukru
Sól, świeżo mielony pieprz
Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy w sosie. W środku umieszczamy kawałek ogórka. Dookoła roladek układamy cebulę. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/roladki-sledziowe.html