Wykonanie
55 Flares Twitter 0 Facebook 55 55 55 55 Flares ×Kto nie lubi zjeść w zimie dobrej słodko kwaśnej sałatki do obiadu ? Oto moja propozycja na sezonowe jeszcze warzywa, pyszności w dobrej cenie, domowe, marynowane, lekko pikantne dzięki dodatkowi
cayene. Idealna do hamburgerów czy hot dogów.
Składniki:3 kg
cukini obranej i bez środków4-5 średnich
cebul ok 500g3 średnie
marchewki ok 500g1 kg kolorowej
papryki4+2 łyżki
soli z czubem
olej po łyżce na słoikzalewa1 szklanka
octu 10 %1 szklanka
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
cayene chilli3 łyżeczki
gorczycy białejkilka
liści laurowych + po 1 na słoik1 łyżeczka
pieprzu ziarnistego1 łyżeczka
kolendry ziarnistejPrzygotowanie:
Cukinie wyszorować, oczyścić, nie obierać.Zetrzeć na grubych oczkach tarki tak aby wiórki były jak najdłuższe.Osolić 4 łyżkami
soli i odstawić na 2-3 h.To samo zrobić z
cebulą, obrać, pokroić w piórka osolić 2 łyżkami i odstawić na 2-3 h.Po tym czasie warzywa wycisnąć i połączyć, dodać starte na tych samych oczkach tarki
marchewki i pokrojoną w kostkę
paprykę.Zalewę zagotować z podanych składników, gdy
cukier w occie się rozpuści dodać
przyprawy.Gorącą zalać
sałatkę, odstawić na 3 h.Po tym czasie pakować szczelnie do słoików wraz z zalewą dodawać po liściu laurowym, łyżce
oleju i pasteryzować 2o -30 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.Smacznegojest pysznapamiętajcie o
oleju !
Powiązane notki:Marynowana
papryka najlepsza receptura
Śliwki w
syropieMaliny w
syropie