Wykonanie
Jak już wspomniałam
cukinii u mnie w tym roku pod dostatkiem, więc część z niej przerobiłam na
sałatkę. Skorzystałam z przepisu który znalazłam tutaj jednak zmieniłam co nieco w zalewie. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość
soli i dodałam 1 szklankę
cukru oraz 0,5 szklanki
octu. Dzięki temu
sałatka zmieniła lekko smak, na
słodko winny. Moim zdaniem na lepszy.
Składniki:3 kg
młodej cukinii1/2 kg
marchewki1/2 kg
cebuli1 kg
czerwonej papryki4 łyżki
soli1 łyżka
oleju na każdy słoik ( ja pominęłam )Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, s
olimy 3 łyżkami
soli i odstawiamy na 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy 1 łyżką
soli i także odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie warzywa odsączamy i łączymy razem. Dodajemy startą na tarce
marchewkę i pokrojoną
paprykę .Zalewa :1,5 szklanka
octu 10%2 szklanka
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego3 łyżeczki białej
gorczycy1/2 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
chillipo 1
listku laurowym na każdy słoik1 łyżeczka
pieprzu ziarnistego1 łyżeczka
kolendry w ziarnachWykonanie:Z podanych składników zagotowujemy w garnku zalewę. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy
przyprawy . Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na kolejne 3 godziny. Następnie przekładamy
sałatkę do wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą. Do każdego słoika wkładamy po 1
listku laurowym i nalewamy po 1 łyżce
oleju. Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20-30 minut .Smacznego!