Wykonanie
W prezencie od Oli dostałam również 3 dorodne
cukinie. Jak nic zrobię
przetwory - pomyślałam. Zaczęłam szukać przepisu i znalazłam:Składniki:3 kg
cukinii kolorowej5 łyżek
soli0,5 kg
cebuli0,5 kg
marchwi1 kg
paprykiSkładniki na zalewę:1 szklanka
octu1 szklanka
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego
chili*3 łyżeczki białej
gorczycy1 łyżeczka
pieprzu ziarnistego1 łyżeczka
kolendry ziarnistejkilka
liści laurowych - po 1 na słoik
olej - po 1 łyżce na słoik
Cukinie umyć, nie obierać! Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w cienkie plasterki (jak mamy małe
cukinie to wystarczy przekroić na pół). Posypać 3 łyżkami
soli i odstawić na 2-3 godziny.
Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami
soli i również odstawić na 2-3 godziny.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą
cebulę,
marchewkę i
paprykę.Zalewa
Ocet zagotować, dodać
cukier, dołożyć
przyprawy (
ziele angielskie,
chili*, białą
gorczycę,
pieprz ziarnisty,
kolendrę w ziarnach), zagotować. Gorącym płynem zalać
sałatkę, wymieszać, odstawić na 3 godziny.Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce
oleju.Pasteryzować 10 min. od zagotowania
wody.* Zamiast mielonej
chili można dodać 1- 2 świeże
papryczki chili, należy je wcześniej drobno pokroić i dodać do
cukinii wraz z pozostałymi warzywami.Smacznego :)Źródło przepisu: allrecipes - AnnaGóska