ßßß Cookit - przepis na Kolorowa sałatka z cukinii, marchewki i papryki - przetwory

Kolorowa sałatka z cukinii, marchewki i papryki - przetwory

nazwa

Wykonanie

W prezencie od Oli dostałam również 3 dorodne cukinie. Jak nic zrobię przetwory - pomyślałam. Zaczęłam szukać przepisu i znalazłam:
Składniki:
3 kg cukinii kolorowej
5 łyżek soli
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
1 kg papryki
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego chili*
3 łyżeczki białej gorczycy
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry ziarnistej
kilka liści laurowych - po 1 na słoik
olej - po 1 łyżce na słoik
Cukinie umyć, nie obierać! Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w cienkie plasterki (jak mamy małe cukinie to wystarczy przekroić na pół). Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą cebulę, marchewkę i paprykę.
Zalewa
Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy (ziele angielskie, chili*, białą gorczycę, pieprz ziarnisty, kolendrę w ziarnach), zagotować. Gorącym płynem zalać sałatkę, wymieszać, odstawić na 3 godziny.
Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju.
Pasteryzować 10 min. od zagotowania wody.
* Zamiast mielonej chili można dodać 1- 2 świeże papryczki chili, należy je wcześniej drobno pokroić i dodać do cukinii wraz z pozostałymi warzywami.
Smacznego :)
Źródło przepisu: allrecipes - AnnaGóska
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/07/kolorowa-saatka-z-cukinii-marchewki-i.html