Wykonanie
Nie ma jak poczuć trochę lata w zimie :) i inna koncepcja na wykorzystanie
cukinii, przepis pochodzi z gazetki "Prześlij przepis".
Składniki :3 kg
cukinii500 g
cebuli500 g
marchewek6 łyżek
soli1 kg kolorowej
paprykiolejZalewa:1 szklanka
octu 10 %1 szklanka
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego
chili3 łyżeczki białej
gorczycykilka
liści laurowych + po 1 na dno słoika1 łyżeczka
pieprzu ziarnistego1 łyżeczka
kolendry ziarnistejOpis wykonania :1.
Cukinie myjemy, nie obieramy. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy 4 łyżkami
soli i odstawiamy na 3 godziny.2.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, solimy 2 łyżkami i odstawiamy na 3 godziny.3.
Cukinie i
cebulę odciskamy i mieszamy, dodajemy startą
marchewkę i pokrojoną w kostkę
paprykę.4.
Ocet gotujemy z
cukrem by się rozpuścił , dokładamy pozostałe
przyprawy. Gorącą zalewą zalewamy
sałatkę i odstawiamy na 3 godziny. Następnie do każdego słoika na dno dajemy
listek laurowy oraz 1 łyżkę
oleju, przekładamy
sałatkę wraz z zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut słoiki wkładamy do zimnej
wody.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy