Składniki:duża cukinia (ok. 1 kg)2 małe cebule2-3 marchewki2 łyżki solipo pół papryki żółtej, zielonej i czerwonejpo 1/3 szklanki octu i cukrukilka ziaren ziela angielskiegoduża szczypta chiliłyżeczka gorczycypo 2 listki laurowe na słoikkilka ziaren pieprzukolendraCukinię myję bardzo dokładnie i ścieram ją na tarce o dużych oczkach (ze skórką). Posypuję ją łyżką soli i odstawiam na 2-3 godziny, żeby puściła sok. Cebulę kroję w piórka i również posypuję łyżką soli. Odstawiam. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, a paprykę kroję w cienkie słupki. Cukinię i cebulę odsączam z nadmiaru wody i mieszam z resztą warzyw.Przygotowuję zalewę: zagotowuję ocet i dodaję do niego cukru. Mieszam, aż cukier się rozpuści i dokładam przyprawy. Sałatkę przekładam do słoików ( z tej ilości wyszło mi 2 małe i jeden duży słoik), wlewam zalewę, mocno zakręcam i pasteryzuję ok. 25 minut.