Wykonanie
Latem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami nie zwracamy na nie specjalnej uwagi, może nawet odczuwamy przesyt z powodu ich mnogości. Ale już za kilka miesięcy pozostanie tylko wspomienie tej obfitości. Warto zatem przygotować słoiki z
przetworami warzywnymi, by obok słodkich
przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni. Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową
sałatką do obiadu.Składniki:
1,5 kg
cukinii3
cebule4
marchewki1/2 kg
papryki1
papryczka chilli4 łyżki
solizalewa:1 szklanka
octu 10% lub 70 ml 25%1 szklanka
wody3/4 szklanki
cukru (7 łyżek)2 łyżeczki
gorczycy4
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiegopieprz cayenneWykonanie:
cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, zasypać 3 łyżkami
soli, wymieszać i odstawić na całą noc.
Cebulę pokroić w piórka, zasypać 1 łyżką
soli w osobnym i naczyniu odstawić na nocwarzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą
marchewką, pokrojoną w paski
papryką i drobniutko pokrojoną
papryczką chilizagotować
wodę z
cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać
ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego dodać po 1
listku laurowym, kulce
ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki
gorczycy. Resztę zalewy rozlać do słoików. Dokładnie osusz brzeg słoika i zakręć słoiki dokładnie wytartymi do sucha zakrętkami. Wstaw do dużego gara, wyłożonego papierowym ręcznikiem i pasteryzuj 10 minut w temperaturze bliskiej wrzeniaUwagi: Przestrzegaj czasu pasteryzacji, gdyż przy zbyt długiej warzywa się rozgotowują i
tracą smak. Całkowite przesiąkanie warzyw składnikami następuje po upływie kilku tygodni.