Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Na swoje urodziny postanowiłam upiec keks. To ciasto pięknie prezentuje się na półmisku, a dodatek sporej ilości
bakalii czyni je pysznym i słodkim, ja swoje keksy zawsze nasączam
syropem, warto wykorzystać tu
wodę z moczenia
bakalii oraz
miód – dzięki temu keks długo pozostanie świeży. Wiedzieliście , że ten duet –
bakalie i
miód, czynią to ciasto bardzo wytrzymałe na czynniki powodujące psucie, takie jak np. wilgoć. Taki keks spokojnie wytrzyma miesiąc, z czasem jest nawet lepszy!Nic tak jak keks nie kojarzy mi się świątecznie i uroczyście, będzie świetne na walentynki, urodziny i inne rodzinne przyjęcia.
Składniki ( 2 keksówki 10 x 25 cm)ciasto:1 4/5 szklanki
mąki ( ok. 230 g ) tortowej125 g
masła1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka3 duże
jaja1 łyżka
cukru z
wanilią1 łyżeczka
olejku cytrynowego2 łyżki jasnego
miodu + łyżka1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
solibakalie:1 1/2 szklanki
suszonej żurawiny1/2 szklanki
rodzynek400 g
mieszanki kandyzowanych owoców (
agrest,
wiśnie, skórki,
dynia) ( 2 szklanki)3/4 szklanki
wody1 łyżeczka
olejku rumowegoPrzygotowanie:
Rodzynki i
żurawiny zalać wrzątkiem z
olejkiem rumowym, odstawić do wystudzenia ( możecie użyć
alkoholu, wtedy jednak moczenie dobrze jest wydłużyć np. na całą noc, ponieważ
alkoholu nie podgrzewamy ).Formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę , powinno to trwać ok. 5-8 minut.Dodawać kolejno
jajka, następne wbijać po połączeniu z masą. Miksować ok. 10 minut.Miksując wlać 2 łyżki
miodu. Połączyć.Włączyć piekarnik na 165 stopni, bez termoobiegu.Partiami ucierać z
mąką przesianą z proszkiem i
solą oraz
mlekiem, najlepiej jest to zrobić w dwóch turach.Na koniec masę połączyć z
olejkiem i gałką.Dodać osączone
bakalie,
syrop zachować, oraz kandyzowane
owoce.Wymieszać łyżką, przelać do form i piec do suchego patyczka ok. 50 minut.Po upieczeniu do
syropu dodać pozostałą łyżkę
miodu, wymieszać i posmarować gorące ciasto. Czynność kilkakrotnie powtórzyć.Kroić po wystudzeniu.Smacznego!Powiązane notki:Świąteczny KEKS
bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami