Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Mój świąteczny keks piekę z dużej ilości
bakalii. W święta opakowuje go ładnie i obdarowuje nim
bliskich, smak tego ciasta jest niezapomniany, pamięta się o nim przez cały rok. Słyszałam, że
bakalie mają skłonność do opadania, w cieście z mojego przepisu nie zdarzyło mi się to nigdy. Wczoraj udało mi się upiec 8 sztuk. Wam podaję proporcję na 3-4 w zależności od blaszki, przy długiej foremce będą to dwie sztuki. Tak przygotowane ciasto z pewnością Wam zasmakuje. Jest wilgotne, pachnące, słodkie i puszyste jak dla mnie właśnie tak powinien wyglądać keks. Nie zapominajmy o ogromie
bakalii i słodkim
syropie! Pychotkaps: u nas zawsze późnym wieczorem po wigilii siadamy i oglądamy świąteczne filmy lub słuchamy muzyki, przy choince, właśnie z kawałkami świątecznego keksu, to już taka mini tradycjastąd zgłoszenie do konkursu ANDRINO.
Składniki na 4 około 600-650 g ciasta:ciasto:3 3/4 szklanki
mąki125 g miękkiego
masła100 g miękkiej dobrej
margaryny1 szklanka
cukru32 g
cukru z
wanilią4 łyżki jasnego
miodu np. akacjowego, wielokwiatowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej5 dużych jaj1 szklanka
mleka1 szklanka
orzechów, u mnie włoskich
skórka z cytryny lub 1 łyżeczka
olejku cytrusowegobakalie:2 szklanki średniej wielości
rodzynek1 szklanka
suszonych żurawin1 szklanka suszonych
śliwek lub
moreli2 3/4 szklanki
mieszanki kandyzowanych owoców3/4 szklanki
soku jabłkowego lub
pomarańczowego*1 łyżeczka
olejku rumowego*
Syrop:1/3 szklanki przegotowanej
wody chłodnej*3 łyżki
miodułyżeczka
olejku cytrynowego** możecie zastąpić ciepłą
wodą z
alkoholemPrzygotowanie:
Rodzynki,
żurawiny i pokrojone w kostkę
śliwki zalewamy bardzo ciepłym
sokiem z
olejkiem. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, bez termoobiegu
Masło i
margarynę ubijamy aż zmięknie, po czym dodajemy
cukier, proszek,
miód,
sól i aromat, Miksujemy ok 5-8 minut.Do masy wbijamy po 1
jajku każdorazowo miksując, po kilka minut, do połączenia się składników.
Dodajemy przesianą
mąkę, stopniowo po szklance, miksując. Wraz z
mąką dodajemy
mleko. Stopniowo miksując ok 5 minut.Ciasto łączymy z
bakaliami i
orzechami.
Wlewamy do form do 3/4 wysokości i pieczemy 50- 60 minut, ja piekłam 55 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.Ciepłe ciasto smarujemy
syropem, czynność powtarzamy co 15 minut, aż do wykończenia
syropu.
Smacznego!!Tak przygotowany keks zachowuje świeżość bardzo długo, a dzięki dodatkowi naturalnego konserwantu jakim jest
miód na pewno się nie zepsuje.Już dziś
wyniki świątecznego konkursu, zapraszam później!Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyLekki i puszysty
cytrynowy Sernik ŚwiątecznySzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychŚwiąteczny sernik z
kakaowym kruchym
ciastem i
konfiturąTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie