ßßß Cookit - przepis na Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami

Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Mój świąteczny keks piekę z dużej ilości bakalii. W święta opakowuje go ładnie i obdarowuje nim bliskich, smak tego ciasta jest niezapomniany, pamięta się o nim przez cały rok. Słyszałam, że bakalie mają skłonność do opadania, w cieście z mojego przepisu nie zdarzyło mi się to nigdy. Wczoraj udało mi się upiec 8 sztuk. Wam podaję proporcję na 3-4 w zależności od blaszki, przy długiej foremce będą to dwie sztuki. Tak przygotowane ciasto z pewnością Wam zasmakuje. Jest wilgotne, pachnące, słodkie i puszyste jak dla mnie właśnie tak powinien wyglądać keks. Nie zapominajmy o ogromie bakalii i słodkim syropie! Pychotka
ps: u nas zawsze późnym wieczorem po wigilii siadamy i oglądamy świąteczne filmy lub słuchamy muzyki, przy choince, właśnie z kawałkami świątecznego keksu, to już taka mini tradycja
stąd zgłoszenie do konkursu ANDRINO.
Składniki na 4 około 600-650 g ciasta:
ciasto:
3 3/4 szklanki mąki
125 g miękkiego masła
100 g miękkiej dobrej margaryny
1 szklanka cukru
32 g cukru z wanilią
4 łyżki jasnego miodu np. akacjowego, wielokwiatowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 dużych jaj
1 szklanka mleka
1 szklanka orzechów, u mnie włoskich
skórka z cytryny lub 1 łyżeczka olejku cytrusowego
bakalie:
2 szklanki średniej wielości rodzynek
1 szklanka suszonych żurawin
1 szklanka suszonych śliwek lub moreli
2 3/4 szklanki mieszanki kandyzowanych owoców
3/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego*
1 łyżeczka olejku rumowego*
Syrop:
1/3 szklanki przegotowanej wody chłodnej*
3 łyżki miodu
łyżeczka olejku cytrynowego*
* możecie zastąpić ciepłą wodą z alkoholem
Przygotowanie:
Rodzynki, żurawiny i pokrojone w kostkę śliwki zalewamy bardzo ciepłym sokiem z olejkiem. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, bez termoobiegu
Masło i margarynę ubijamy aż zmięknie, po czym dodajemy cukier, proszek, miód, sól i aromat, Miksujemy ok 5-8 minut.
Do masy wbijamy po 1 jajku każdorazowo miksując, po kilka minut, do połączenia się składników.
Dodajemy przesianą mąkę, stopniowo po szklance, miksując. Wraz z mąką dodajemy mleko. Stopniowo miksując ok 5 minut.
Ciasto łączymy z bakaliami i orzechami.
Wlewamy do form do 3/4 wysokości i pieczemy 50- 60 minut, ja piekłam 55 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.
Ciepłe ciasto smarujemy syropem, czynność powtarzamy co 15 minut, aż do wykończenia syropu.
Smacznego!!
Tak przygotowany keks zachowuje świeżość bardzo długo, a dzięki dodatkowi naturalnego konserwantu jakim jest miód na pewno się nie zepsuje.
Już dziś wyniki świątecznego konkursu, zapraszam później!
Powiązane notki:
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny
Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/21/swiateczny-keks-bakaliowy-moj-wigilijny-przepis-ze-zdjeciami