ßßß
Składniki:3 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki cukru8 łyżek kakao6 dużych jaj1 i 1/2 kostki margaryny lub masła3/4 szklanki mleka1 garść wiśni z zalewy spirytusowej1 garść rodzynek1 garść orzechów2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, mleko i kakao.Gotujemy na małym ogniu aż do momentu połączenia wszystkich składników.Masa musi być jednolita i błyszcząca.Masę przelewamy do miski pozostawiając w garnku 1/2 szklanki do polania ciasta.Do pozostałej masy dodajemy kolejno po jednym żółtku i ciągle miksując dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczeniaW osobnej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywno i delikatnie łyżka dodajemy je do pozostałych składników.Nie używamy już miksera, żeby piana nie opadła. Na koniec dorzucamy wiśnie i rodzynki.
Masę przekładamy do 2 prostokątnych foremek ( u mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków).Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut.Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego!