Wykonanie
Wczoraj gościł u Nas murzynek. Uwielbiam to ciasto, bo jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przy tym zawsze mi się udaje. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi
dzien, ale, zawsze zjadam jeszcze cieplutki kawałek. Pysznie smakuje zarówno z
kawą, jak i szklanką zimnego
mleka...polecam.
Składniki:3 szklanki
mąki1 i 1/2 szklanki
cukru8 łyżek
kakao6 dużych jaj1 i 1/2 kostki
margaryny lub
masła3/4 szklanki
mleka1 garść
wiśni z zalewy spirytusowej1 garść
rodzynek1 garść
orzechów2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Do garnka wrzucamy
margarynę,
cukier,
mleko i
kakao.Gotujemy na małym ogniu aż do momentu połączenia wszystkich składników.Masa musi być jednolita i błyszcząca.Masę przelewamy do miski pozostawiając w garnku 1/2 szklanki do polania ciasta.Do pozostałej masy dodajemy kolejno po jednym
żółtku i ciągle miksując dodajemy
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczeniaW osobnej misce z odrobiną
soli ubijamy
białka na sztywno i delikatnie łyżka dodajemy je do pozostałych składników.Nie używamy już miksera, żeby piana nie opadła. Na koniec dorzucamy
wiśnie i
rodzynki.
Masę przekładamy do 2 prostokątnych foremek ( u mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków).Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut.Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą
czekoladową i pokruszonymi
orzechami. Smacznego!