Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Bez makowców nie mogą się obejść żadne polskie Święta, ani te Bożego Narodzenia, ani te Wielkanocne. Domowe ciasto ma niesamowity aromat, smak, jest wilgotne i delikatne. Ja użyłam gotowej masy makowej,którą doprawiłam
miodem i
bakaliami, nie bójcie się jej, ta która w składzie ma,
mak,
miód,
bakalie i
cukier jest zupełnie niegroźnazasada jest jedna skład powinien być jak najkrótszy w mojej
masie to raptem 6 -7 składników.Co do samego ciasta, z takiej proporcji składników wychodzi 6 makowców, ciasto jest pulchne mocno rośnie, powstało metodą prób i błędów, zostało zanotowane i tak służy mi od pewnego czasu. Składniki możecie też spokojnie podzielić na pół, jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości ciast. Smacznego! Idealne ciasto na wieczorne filmowe seanse
Składniki na 6 form 10×25:ciasto:1 kg
mąki poznańskiej1/2 l
mleka60 g
drożdży świeżych2
jaja2
żółtka125 g
margaryny (1/2 op.)250 g
cukru1/2
olejku cytrynowego1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
solimasa:1 1/2 op . masy makowej ( 1350 g)2
białka3 łyżki
miodu gryczanego1 szklanka
rodzynek3/4 szklanki
orzechów1/2
olejku rumowego ( możecie być prawdziwy
alkohol)Przygotowanie:Ciasto:Zaczyn : 250 ml
mleka podgrzewamy do 40 stopni. Zalewamy nim rozkruszone
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru i rozpuszczamy. Dodajemy 200 g przesianej
mąki i mieszamy. Zaczyn powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W reszce
mleka rozpuszczamy
cukier gdy zacznie się topić dodajemy
margarynę. Topimy i studzimy.Do przesianej
mąki dodajemy
jaja,
żółtka,
sól,gałkę,
olejek cytrynowy ( lub skórkę ze sparzonej
cytryny ) i zaczyn. Mieszamy ręką, po czym wlewamy tłuszcz z
cukrem i
mlekiem wyrabiając ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż zacznie puszczać
bańki – będzie bąblować i „syczeć” przy wyrabianiu, około 10 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki zalewamy 300 ml wrzątku z
olejkiem rumowym.Masa:Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie.
Mak mieszamy z odsączonymi
rodzynkami,
orzechami i
miodem.
Białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z
makiem.
Składanie:Piec nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.Formy natłuszczamy i wysypujemy
mąką ( moje są foliowe, bo część ciasto podaruję rodzinie ).Ciasto i masę dzielimy na sześć części.Każdy kawałek wałkujemy w prostokąty, podsypując
mąką i nadziewamy masą, zwijamy w roladę, sklejamy od
spodu i wkładamy do form.
Przed pieczeniem możemy je posmarować
białkiem,
jajem lub
mlekiem, będą ładnie błyszczały po upieczeniu.Pieczemy 35-40 minut, po 35 radzę sprawdzić patyczkiem.Po upieczeniu studzimy na kratce, poza piecem.Wystudzone dekorujemy.Ja kilka z nich podarowałam bliskim.Smacznego!
Powiązane notki:Lekki i puszysty
cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoŚwiąteczny sernik z
kakaowym kruchym
ciastem i
konfiturąŚwiąteczny konkurs!