ßßß Cookit - przepis na Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami

Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Bez makowców nie mogą się obejść żadne polskie Święta, ani te Bożego Narodzenia, ani te Wielkanocne. Domowe ciasto ma niesamowity aromat, smak, jest wilgotne i delikatne. Ja użyłam gotowej masy makowej,którą doprawiłam miodem i bakaliami, nie bójcie się jej, ta która w składzie ma, mak, miód, bakalie i cukier jest zupełnie niegroźna
zasada jest jedna skład powinien być jak najkrótszy w mojej masie to raptem 6 -7 składników.
Co do samego ciasta, z takiej proporcji składników wychodzi 6 makowców, ciasto jest pulchne mocno rośnie, powstało metodą prób i błędów, zostało zanotowane i tak służy mi od pewnego czasu. Składniki możecie też spokojnie podzielić na pół, jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości ciast. Smacznego! Idealne ciasto na wieczorne filmowe seanse
Składniki na 6 form 10×25:
ciasto:
1 kg mąki poznańskiej
1/2 l mleka
60 g drożdży świeżych
2 jaja
2 żółtka
125 g margaryny (1/2 op.)
250 g cukru
1/2 olejku cytrynowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
masa:
1 1/2 op . masy makowej ( 1350 g)
2 białka
3 łyżki miodu gryczanego
1 szklanka rodzynek
3/4 szklanki orzechów
1/2 olejku rumowego ( możecie być prawdziwy alkohol)
Przygotowanie:
Ciasto:
Zaczyn : 250 ml mleka podgrzewamy do 40 stopni. Zalewamy nim rozkruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy. Dodajemy 200 g przesianej mąki i mieszamy. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W reszce mleka rozpuszczamy cukier gdy zacznie się topić dodajemy margarynę. Topimy i studzimy.
Do przesianej mąki dodajemy jaja, żółtka, sól,gałkę, olejek cytrynowy ( lub skórkę ze sparzonej cytryny ) i zaczyn. Mieszamy ręką, po czym wlewamy tłuszcz z cukrem i mlekiem wyrabiając ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż zacznie puszczać bańki – będzie bąblować i „syczeć” przy wyrabianiu, około 10 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki zalewamy 300 ml wrzątku z olejkiem rumowym.
Masa:
Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie.
Mak mieszamy z odsączonymi rodzynkami, orzechami i miodem.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z makiem.
Składanie:
Piec nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.
Formy natłuszczamy i wysypujemy mąką ( moje są foliowe, bo część ciasto podaruję rodzinie ).
Ciasto i masę dzielimy na sześć części.
Każdy kawałek wałkujemy w prostokąty, podsypując mąką i nadziewamy masą, zwijamy w roladę, sklejamy od spodu i wkładamy do form.
Przed pieczeniem możemy je posmarować białkiem, jajem lub mlekiem, będą ładnie błyszczały po upieczeniu.
Pieczemy 35-40 minut, po 35 radzę sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu studzimy na kratce, poza piecem.
Wystudzone dekorujemy.
Ja kilka z nich podarowałam bliskim.
Smacznego!
Powiązane notki:
Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Świąteczny konkurs!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/26/swiateczny-makowiec-krucho-drozdzowy-z-bakaliami