ßßß

Składniki na 6 form 10×25:ciasto:1 kg mąki poznańskiej1/2 l mleka60 g drożdży świeżych2 jaja2 żółtka125 g margaryny (1/2 op.)250 g cukru1/2 olejku cytrynowego1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki solimasa:1 1/2 op . masy makowej ( 1350 g)2 białka3 łyżki miodu gryczanego1 szklanka rodzynek3/4 szklanki orzechów1/2 olejku rumowego ( możecie być prawdziwy alkohol)Przygotowanie:Ciasto:Zaczyn : 250 ml mleka podgrzewamy do 40 stopni. Zalewamy nim rozkruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy. Dodajemy 200 g przesianej mąki i mieszamy. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W reszce mleka rozpuszczamy cukier gdy zacznie się topić dodajemy margarynę. Topimy i studzimy.Do przesianej mąki dodajemy jaja, żółtka, sól,gałkę, olejek cytrynowy ( lub skórkę ze sparzonej cytryny ) i zaczyn. Mieszamy ręką, po czym wlewamy tłuszcz z cukrem i mlekiem wyrabiając ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż zacznie puszczać bańki – będzie bąblować i „syczeć” przy wyrabianiu, około 10 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.Rodzynki zalewamy 300 ml wrzątku z olejkiem rumowym.Masa:Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie.Mak mieszamy z odsączonymi rodzynkami, orzechami i miodem.Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z makiem.
Składanie:Piec nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.Formy natłuszczamy i wysypujemy mąką ( moje są foliowe, bo część ciasto podaruję rodzinie ).Ciasto i masę dzielimy na sześć części.Każdy kawałek wałkujemy w prostokąty, podsypując mąką i nadziewamy masą, zwijamy w roladę, sklejamy od spodu i wkładamy do form.
Przed pieczeniem możemy je posmarować białkiem, jajem lub mlekiem, będą ładnie błyszczały po upieczeniu.Pieczemy 35-40 minut, po 35 radzę sprawdzić patyczkiem.Po upieczeniu studzimy na kratce, poza piecem.Wystudzone dekorujemy.Ja kilka z nich podarowałam bliskim.Smacznego!
Powiązane notki:Lekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoŚwiąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturąŚwiąteczny konkurs!