ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :)
Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy.
Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm):
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250 g)
1 łyżka smalcu (można pominąć)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 żółtek
Składniki na masę makową:
600 g maku
1 litr mleka
150 g masła
75 g mąki tortowej
7 jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki miodu
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki olejku rumowego
2 łyżeczki olejku migdałowego
bakalie: siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki kaszy manny
1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta)
100 g cukru pudru
Sok z plasterka cytryny
Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami, do 2/3 wysokości boków) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Przygotowanie masy makowej:
Żółtka oddzielamy od białek i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec miksowania olejek migdałowy i rumowy. Dalej miksując dodajemy po łyżce zmielonego maku. Do masy dodajemy i miód i roztopione, przestudzone masło. Nadal miksując dodajemy kakao i mąkę. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a ubite dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki kaszy manny i wylewamy masę makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół).
Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/12/makowiec-na-kruchym-spodzie.html