Wykonanie
W mojej wersji placuszki są z
suszoną żurawiną. Przepis pochodzi z dodatku gazety „Dziecko” – „Kuchnia malucha”SUCHE: 1,5 szklanki
mąki 3 łyżeczki
cukru łyżeczka
soli łyżeczka
proszku do pieczeniaMOKRE: 2
jajka 1,5 szklanki
mleka łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej
wanilii masło do smażeniaWymieszaj w misce „suche” składniki, w drugiej misce ubij „mokre” składniki mikserem. W trakcie ubijania powoli wsypuj suche. Możesz też dodać do ciasta świeże
owoce –
borówki amerykańskie, krążki
bananów.Na rozgrzaną patelnię (czyli taką, na której kawałek
masła się roztapia, ale nie brązowieje) kładź łyżką małe placuszki i smaż na złotobrązowo z obydwu stron. W trakcie smażenia dokładaj
masło. W amerykańskiej kuchni pancake po usmażeniu polewa się
syropem klonowym. Świetnie smakują też z
białym serem i
miodem.