ßßß
Z reguły rzadko przyrządzam typowe amerykańskie naleśniki z jakimś dodatkiem. Standardowa wersja zwykle wystarczała, w połączeniu z dżemem albo nutellą. Dzisiaj jednak dorwałam opakowanie suszonej żurawiny i postanowiłam spróbować.Pancakes - podstawa:2 szkl. mąki2 jajka1,5 szkl. mleka75 g miękkiego masła3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukruszczypta soliDo tego:100-150 g suszonej żurawinyNa początku zabieram się za żurawinę. Moczę ją w letniej wodzie przez 10 minut, odsączam i rozkrajam na pół co większe owoce. Dzięki temu naleśniki łatwiej będą się smażyć.Roztrzepuję jajka i łączę z przesianą mąką. Dodaję masło i znów mieszam, aż połączy się całkowicie z resztą. Potem dodaję resztę składników, na koniec zostawiając owoce żurawiny. Ilość używanej żurawiny jest raczej umowna, wszystko zależy od gustu i nastroju.Smażę na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Chociaż, na wszelki wypadek, mam w pogotowiu sprej z olejem słonecznikowym. Z dwóch "naleśnikowych" patelni w moim posiadaniu używam tej o średnicy 14 cm, która nadaje się do pancakes wprost idealnie.PS.Podałam je z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Zniknęły w trzy minuty. :)