ßßß Cookit - przepis na Puszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiem

Puszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Każdy lubi domowe pieczywo, a to z razowej mąki jest dodatkowo zdrowe. Ciepłe drożdżowe bułeczki z puszystym miąższem i chrupiącą skórką , będą idealne na śniadanie ale też na kolację, u nas z dżemem truskawkowym – mojej roboty – bo taki smakuje nam najbardziej. Podaję Wam konkretny rodzaj mąki jakiego użyłam , gruboziarnista struktura mąki krupczatki z pewnością wpłynęła na konsystencję ciasta, a później gotowego wypieku.
Składniki:
500 g mąki pszennej ( 350 g razowej 1850 i 150 g mąki krupczatki )
2 łyżki cukru
1 jajko
2-3 łyżki stopionego masła
60 g drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli
słonecznik do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy.
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy cukier, zaczyn, jajo, sól, mleko i mieszamy.
Wyrabiając dodajemy stopione masło.
Wyrabiamy 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 dużych porcji, obtaczamy w mące ,przekładamy na blachę z papierem do pieczenia,smarujemy mlekiem, obsypujemy słonecznikiem do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Pieczemy w 180-190 stopniach z termoobiegiem.
mniam!
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowy
Żytnie bułki Kajzerki z siemieniem lnianym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/29/puszyste-razowe-buleczki-ze-slonecznikiem