ßßß Cookit - przepis na Smażone chlebki pita (bez pieczenia)

Smażone chlebki pita (bez pieczenia)

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pyszny dodatek do pieczonego mięsa, kebabu lub warzywnego chilli. Te chlebki chodziły za mną od dawna, a przepis jest banalnie prosty, wystarczy połączyć składniki i smażyć je na patelni. Coś dla tych którzy wiecznie się spieszą, ale lubią zjeść coś pysznego. Piszę przepis i przy okazji zajadam trzy z nich z dżemem z rabarbaru z różą ( klik ).
Składniki:
500 g mąki typu 650
1 szklanka wrzątku
1 duże jajko ( 2 średnie)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i jajkiem, tak aby zrobiły się grudki.
Wlewamy oliwę i stopniowo wodę.
Szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy w folii na 20 minut.
Wałkujemy na grubość 4-5 mm ( trzymając na stolnicy tylko część ciasta, resztę chowamy w woreczku).
Formujemy dowolne kształty i smażymy na lekko zwilżonej oliwą patelni, pod przykryciem, aż spęcznieją.
Ps: Pamiętacie je z dzieciństwa ? Mi takie chlebki robił dziadek na piecu węglowym.
Powiązane notki:
Domowy chleb pita
Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia
Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką
Sernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)
Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/03/smazone-chlebki-pita-bez-pieczenia