Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Pyszny dodatek do
pieczonego mięsa, kebabu lub warzywnego
chilli. Te
chlebki chodziły za mną od dawna, a przepis jest banalnie prosty, wystarczy połączyć składniki i smażyć je na patelni. Coś dla tych którzy wiecznie się spieszą, ale lubią zjeść coś pysznego. Piszę przepis i przy okazji zajadam trzy z nich z
dżemem z
rabarbaru z różą ( klik ).
Składniki:500 g
mąki typu 6501 szklanka wrzątku1 duże
jajko ( 2 średnie)3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
solioliwa do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z
solą i
jajkiem, tak aby zrobiły się grudki.Wlewamy
oliwę i stopniowo
wodę.Szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.Odstawiamy w folii na 20 minut.Wałkujemy na grubość 4-5 mm ( trzymając na stolnicy tylko część ciasta, resztę chowamy w woreczku).Formujemy dowolne kształty i smażymy na lekko zwilżonej
oliwą patelni, pod przykryciem, aż spęcznieją.Ps: Pamiętacie je z dzieciństwa ? Mi takie
chlebki robił dziadek na piecu węglowym.Powiązane notki:Domowy
chleb pitaPischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaShoarma z
kurczaka z frytkami,domową
pitą, sosem i surówkąSernik – tort na zimno z
truskawkami i
galaretką ( bez pieczenia)
Konfitura z
płatków róż –
płatki róży smażone w cukrze