ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem bez wyrabiania

Drożdżówki z serem bez wyrabiania

Wykonanie

13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 13 13 Flares ×
Od dawna cierpię z powodu braku dobrej śniadaniowej drożdżówki. Gdy w ferworze porannych przygotowań kieruję się na przystanek i z utęsknieniem wyglądam zza przystankowej szyby (ostatnio coraz rzadziej zdarza mi się to „utęsknienie” gdyż robi się pięknie, słonecznie i ciepło) marzy mi się ciepła, miękka i puszysta, przepyszna drożdżówka z serem. Ale wiecie, nie taka pospolita, zapychająca i bezwartościowa, mówię o takiej wypiekanej z miłością, z razowej mąki ze słodkim serem na wierzchu, muśniętej powabnie cytrynowym lukrem, z pozoru zawiniętej niedbale w brązowy pergamin. Z racji tego, że ostatnio praktykuję politykę (wiem jak to brzmi) wychodzenia na przeciw swoim potrzebom, dlatego postanowiłam sama upiec wspomnianą, wymarzoną drożdżówkę, a i przy okazji spełniania swoich fantazji sprawić radość najbliższym, bo to chyba jasne, że taką bułą należy się podzielić.
Mało tego. Drożdżówkę wymieszacie drewnianą łyżką – więc nie będziecie musieli długo wyrabiać ciasta. Patenty z użyciem oleju i miodu wpływają na strukturę, puszystość i porowatość ciasta – dodajcie, przekonacie się, że szczegóły mają znaczenie. Więcej dowiecie się z receptury, zachęcam Was do uważnej luktury.
Składniki:
blacha 20 x 45
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej razowej
200 g mąki pszennej tortowej
1 op. drożdży suszonych – 7 g
250 ml mleka 3,2 %
4 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub aromatu waniliowego)
50 g masła
szczypta soli
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
Sernik na wierzchu :
2 jajka
250 g półtłustego wiejskiego twarogu (nie może być suchy – musi być zwięzły ale kremowy)
50 g cukru
50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru z wanilią
skórka z cytryny
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
1 białko jaja
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Dodać do niego połowę cukru i drożdże oraz 100 g mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Szczelnie zakryć folią i odstawić na 2 godziny (dzięki temu uzyskamy strukturę ciasta w podobie do włoskiej ciabatty). Zaczyn będzie wyglądał jak biga – będzie mocno bąbelkowy, kremowy i puszysty.
Po tym czasie, masło stopić w garnuszku. Mąki wsypać do miski, dodać sól, cukier, żółtka, esencję, miód i olej, na końcu dodać zaczyn i mieszać ciasto, dokładnie ucierając, drewnianą łyżką przez 5 minut, po minucie dodać masło. Ciasto zacznie się łączyć w jednolitą sprężystą masę o konsystencji ciasto ucieranego lub kremowego tłustego twarogu. Gotowe ciasto przykryć szczelnie folią i odstawić na godzinę.
Po godzinie włączyć piekarnik na 50 stopni.
Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby był nieruchomy przyklejcie go masłem).
Ciasto włożyć do uchylonego piekarnika aby wyrosło.
Jajka ubić z cukrem, dodać ser, jogurt, cukier, wanilię i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Masę serową wylać na wyrośnięte ciasto. Podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec ciasto przez 20-23 minuty. Gorące wyjąć z pieca i lekko przestudzić.
Składniki lukru wymieszać trzepaczką, udekorować wierzch letniego ciasta. Pokroić ciasto na porcje i zapakować w kawałki papieru.
Powiązane notki:
Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkę
Drożdżówka bez wyrabiania z waniliową kruszonką -krok po kroku
Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonką
Bułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z jabłkiem
Gryczane bułeczki z serem i kruszonką – do kawy i na piknik
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/04/23/drozdzowki-z-serem-bez-wyrabiania