Wykonanie
13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 13 13 Flares ×Od dawna cierpię z powodu braku dobrej
śniadaniowej drożdżówki. Gdy w ferworze porannych przygotowań kieruję się na przystanek i z utęsknieniem wyglądam zza przystankowej szyby (ostatnio coraz rzadziej zdarza mi się to „utęsknienie” gdyż robi się pięknie,
słonecznie i ciepło) marzy mi się ciepła, miękka i puszysta, przepyszna drożdżówka z
serem. Ale wiecie, nie taka pospolita, zapychająca i bezwartościowa, mówię o takiej wypiekanej z miłością, z
razowej mąki ze słodkim
serem na wierzchu, muśniętej powabnie
cytrynowym lukrem, z pozoru zawiniętej niedbale w brązowy pergamin. Z racji tego, że ostatnio praktykuję politykę (wiem jak to brzmi) wychodzenia na przeciw swoim potrzebom, dlatego postanowiłam sama upiec wspomnianą, wymarzoną drożdżówkę, a i przy okazji spełniania swoich fantazji sprawić radość najbliższym, bo to chyba jasne, że taką bułą należy się podzielić.
Mało tego. Drożdżówkę wymieszacie drewnianą łyżką – więc nie będziecie musieli długo wyrabiać ciasta. Patenty z użyciem
oleju i
miodu wpływają na strukturę, puszystość i porowatość ciasta – dodajcie, przekonacie się, że szczegóły mają znaczenie. Więcej dowiecie się z receptury, zachęcam Was do uważnej luktury.Składniki:blacha 20 x 45
Ciasto drożdżowe:300 g
mąki pszennej razowej200 g
mąki pszennej tortowej1 op.
drożdży suszonych – 7 g250 ml
mleka 3,2 %4
żółtka1 łyżeczka esencji waniliowej (lub
aromatu waniliowego)50 g
masłaszczypta
soli50 g
cukru2 łyżki
oleju2 łyżki
mioduSernik na wierzchu :2
jajka250 g półtłustego wiejskiego
twarogu (nie może być suchy – musi być zwięzły ale kremowy)50 g
cukru50 g
śmietany 18% lub
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru z
waniliąskórka z cytrynyLukier:200 g
cukru pudrusok z 1
cytryny1
białko jajaPrzygotowanie:
Mleko podgrzać. Dodać do niego połowę
cukru i
drożdże oraz 100 g
mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Szczelnie zakryć folią i odstawić na 2 godziny (dzięki temu uzyskamy strukturę ciasta w podobie do włoskiej ciabatty). Zaczyn będzie wyglądał jak biga – będzie mocno bąbelkowy, kremowy i puszysty.Po tym czasie,
masło stopić w garnuszku.
Mąki wsypać do miski, dodać
sól,
cukier,
żółtka, esencję,
miód i
olej, na końcu dodać zaczyn i mieszać ciasto, dokładnie ucierając, drewnianą łyżką przez 5 minut, po minucie dodać
masło. Ciasto zacznie się łączyć w jednolitą sprężystą masę o konsystencji ciasto ucieranego lub kremowego tłustego
twarogu. Gotowe ciasto przykryć szczelnie folią i odstawić na godzinę.Po godzinie włączyć piekarnik na 50 stopni.Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby był nieruchomy przyklejcie go
masłem).Ciasto włożyć do uchylonego piekarnika aby wyrosło.
Jajka ubić z
cukrem, dodać
ser,
jogurt,
cukier,
wanilię i skórkę otartą ze sparzonej
cytryny. Masę
serową wylać na wyrośnięte ciasto. Podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec ciasto przez 20-23 minuty. Gorące wyjąć z pieca i lekko przestudzić.Składniki lukru wymieszać trzepaczką, udekorować wierzch letniego ciasta. Pokroić ciasto na porcje i zapakować w kawałki papieru.Powiązane notki:
Razowe bułeczki Scones z
serem edamskim – na przystawkęDrożdżówka bez wyrabiania z
waniliową kruszonką -krok po krokuRazowa drożdżówka z
serem,
owocami i kruszonką
Bułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z
jabłkiemGryczane bułeczki z
serem i kruszonką – do
kawy i na piknik