ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE100g mąki pszennej50g masła50g cukru pudru1 żółtkoMASA2 jajka1 białko80g cukru pudrusok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny200g kwaśnej śmietany 18%1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru4 łyżki kaszy mannyszczypta soli
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem- spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzićMASA- żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając- gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji- do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników- do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę- pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać- gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika- piec w 180 stopniach przez około 40 minut- ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty- ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce
Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki dodatkowi kaszy manny, która znacznie zagęszcza masę. Smak jest dość mocno budyniowy, z wyczuwalnym posmakiem cytryny i aromatem waniliowym. Jego struktura jest mocno zbita, dzięki czemu bardzo ładnie się kroi.