Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dzięki fundacji WIEMY CO JEMY, ich stronie fejsbukowej i całej
masie wiadomości tam wyczytanych zaczęłam przykładać większą wagę do jedzenia i tego skąd się ono bierze. Czy zdajecie sobie sprawę jak długą
drogę przebywają do nas niektóre produkty? Nie mam tu na myśli tych orientalnych lub
cytrusowych, te z przyczyn klimatycznych u nas nie wyrosną, ale mówię o produktach codziennego użytku –
mleku,
mące, jajkach,
serze, owocach, warzywach, jogurtach, zbożach etc. Warto czytać etykiety jeść bardziej lekko i sezonowo a przy tym dość lokalnie.Zdrowe przepisy doktora Ornisha natchnęły mnie do tego aby dołączyć do bloga kolejny cykl. Tym razem zdrowych, lekkich przepisów dla osób, którym doskwierają choroby, m.in. układu trawienia ale też osób chcących zmienić swój jadłospis na bardziej świadomy.Dziś proponuję Wam przepyszny
makaron orkiszowy* z pieczonymi warzywami ze świeżymi
ziołami, przygotowany tak aby zachować jak najwięcej jego wartości odżywczych.*W przypadku nietolerancji pszenicy IgE i IgG, zamieńcie
makaron z orkiszu na
makaron gryczany,
ryżowy, kukurydziany lub dowolny bezglutenowy i cieszcie się prawdziwym smakiem przełomu wiosny i lata.Składniki:4 porcje:2
bakłażany1 kg
pomidorów, słodkich
polskich lub dwie puszki krojonych, osączonych3 posiekane ząbki
czosnku (autor wymienia 2, to za mało)1/2 pęczka
bazylii1
czerwona cebula450 g
makaronu bio orkiszowego (lub bezglutenowego)1/4 szklanki (60 ml)
octu winnego białego 6 % lub sok z 1
cytryny1 łyżka
oliwy lub
oleju rzepakowegosól morska, grubo mielony
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa umyj i osusz ręcznikiem.
Pomidory,
cebulę i
bakłażany przekrój wzdłuż na połowy i ułóż na papierze do pieczenia wysmarowanym
olejem, skórkami do góry. Piecz aż
bakłażany będą miękkie, ok. 30 minut, a warzywa zaczną się karmelizować, ok. 40.Miękkie warzywa przestudzić , zdjąć z nich skórki i pokroić w kostkę. Posypać je
solą i
pieprzem, dodać posiekany
czosnek. Do zupełnie zimnych warzyw dodać posiekaną
bazylię.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale dente, po czym odlać z garnka szklankę
wody, a resztę wylać. Do
makaronu dolać pozostawione 250ml
wody i ocet/sok. Przełożyć do miski, dodać warzywa i doprawić, jeśli jeszcze tego wymagają. Podawaj z listkami świeżej
bazylii, na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako
makaronową sałatkę.Smacznego!
Powiązane notki:Orientalny
Makaron z paluszkami surimiSzybki
makaron z kremowym sosem ze
szpinaku i
serkaMakaron w
sosie pomidorowo śmietanowymChiński makaron z
cukinią i
kurczakiem – szybkie danie
Makaron w
sosie pieczarkowym – prosty przepis