ßßß Cookit - przepis na Makaron orkiszowy z pieczonymi warzywami wg dr Ornisha

Makaron orkiszowy z pieczonymi warzywami wg dr Ornisha

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dzięki fundacji WIEMY CO JEMY, ich stronie fejsbukowej i całej masie wiadomości tam wyczytanych zaczęłam przykładać większą wagę do jedzenia i tego skąd się ono bierze. Czy zdajecie sobie sprawę jak długą drogę przebywają do nas niektóre produkty? Nie mam tu na myśli tych orientalnych lub cytrusowych, te z przyczyn klimatycznych u nas nie wyrosną, ale mówię o produktach codziennego użytku – mleku, mące, jajkach, serze, owocach, warzywach, jogurtach, zbożach etc. Warto czytać etykiety jeść bardziej lekko i sezonowo a przy tym dość lokalnie.
Zdrowe przepisy doktora Ornisha natchnęły mnie do tego aby dołączyć do bloga kolejny cykl. Tym razem zdrowych, lekkich przepisów dla osób, którym doskwierają choroby, m.in. układu trawienia ale też osób chcących zmienić swój jadłospis na bardziej świadomy.
Dziś proponuję Wam przepyszny makaron orkiszowy* z pieczonymi warzywami ze świeżymi ziołami, przygotowany tak aby zachować jak najwięcej jego wartości odżywczych.
*W przypadku nietolerancji pszenicy IgE i IgG, zamieńcie makaron z orkiszu na makaron gryczany, ryżowy, kukurydziany lub dowolny bezglutenowy i cieszcie się prawdziwym smakiem przełomu wiosny i lata.
Składniki:
4 porcje:
2 bakłażany
1 kg pomidorów, słodkich polskich lub dwie puszki krojonych, osączonych
3 posiekane ząbki czosnku (autor wymienia 2, to za mało)
1/2 pęczka bazylii
1 czerwona cebula
450 g makaronu bio orkiszowego (lub bezglutenowego)
1/4 szklanki (60 ml) octu winnego białego 6 % lub sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
sól morska, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa umyj i osusz ręcznikiem. Pomidory, cebulę i bakłażany przekrój wzdłuż na połowy i ułóż na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, skórkami do góry. Piecz aż bakłażany będą miękkie, ok. 30 minut, a warzywa zaczną się karmelizować, ok. 40.
Miękkie warzywa przestudzić , zdjąć z nich skórki i pokroić w kostkę. Posypać je solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek. Do zupełnie zimnych warzyw dodać posiekaną bazylię.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale dente, po czym odlać z garnka szklankę wody, a resztę wylać. Do makaronu dolać pozostawione 250ml wody i ocet/sok. Przełożyć do miski, dodać warzywa i doprawić, jeśli jeszcze tego wymagają. Podawaj z listkami świeżej bazylii, na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako makaronową sałatkę.
Smacznego!
Powiązane notki:
Orientalny Makaron z paluszkami surimi
Szybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka
Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
Chiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danie
Makaron w sosie pieczarkowym – prosty przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/09/makaron-orkiszowy-z-pieczonymi-baklazanami-wg-dr-ornisha