Wykonanie
To danie to świetne połączenie
makaronu, który dostarcza naszemu organizmowi złożone węglowodany – które w odróżnieniu od
cukrów prostych zawartych np. w słodyczach nie odkładają się w naszym organizmie w formie
tkanki tłuszczowej tylko są w pełni pożytkowane na potrzeby energetyczne organizmu. Oprócz
makaronu w tym przepisie wykorzystałam również
kurczaka – pełno wartościowe
białko oraz tylko 120 kcal w 100g, jak na
mięso to całkiem niewiele. Osobiście w swojej kuchni bardzo często stosuję również
cukinię, która dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw oraz
mięs doskonale komponuje się z
czosnkiem,
pomidorami,
serem oraz drobiem. Świetnie smakuje z
ziołami takim i jak
trybula,
bazylia i
mięta.
Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo. Zalecana jest osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.Do przepisu wykorzystałam również
świeży szpinak – tylko 20 kcal w 100g!! Ponadto bogate źródło łatwo przyswajalnego dla naszego organizmu żelaza.
Świeży szpinak zawiera również witaminy A, C, E, oraz z grupy B, stanowi także bogate źródlo skł. mineralnych takich jak sód, magnez, potas, cynk,
fluor, fosfor, także chlorofil.
Szpinak to także bogactwo przeciwutleniaczy, zwłaszcza dwóch o wyjątkowo silnym działaniu – luteina i beta-karoten. Zawarty w
szpinaku magnez zmniejsza podatność na stres i reguluje pracę
serca, dlatego jedzenie
świeżego szpinaku kojąco wpływa na nerwy. Warto pamiętać, że większe ilości tego warzywa nie są polecane osobom z chorymi nerkami ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.Do sporządzenia tej propozycji
makaronu potrzebne będą:250 g
makaronu farfalle200 g piersi drobiowej1 mała
cukinia3 garście
świeżego szpinaku2
ogórki kiszone10 g
parmezanu2 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwysok z 1
cytrynypieprz,
sólbazyliaNa kilka godzin przed przystąpieniem do sporządzania dania marynujemy pierś drobiową. Marynatę przygotowujemy z
oliwy z dodatkiem soku z 1
cytryny,
pieprzu i świeżej
bazylii.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 15 minut.Na patelni przesmażamy drobno posiekane 2 ząbki
czosnku, następnie dodajemy
świeży szpinak i dusimy około 10-15 minut, pod koniec sypiemy trochę
soli i świeżo zmielonego
pieprzu do smaku.Zamarynowaną wcześniej pierś kroimy , w paski i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będzie miękka i zarumieniona. Następnie dodajemy pokrojone w niewielkie słupki
cukinię i
ogórki kiszone, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Doprawiamy
bazylią. Następnie łączymy z wcześniej przygotowanym
szpinakiem. Wszystko dokładnie mieszamy.Na talerz porcjujemy farfalle, a na nich układamy
kurczaka z warzywami. Całość posypujemy startym
parmezanem i dekorujemy listkiem świeżej
bazylii lub
szpinaku.Pozostaje mi jak zwykle życzyć SMACZNEGO!!