Wykonanie
16 Flares Twitter 0 Facebook 16 16 16 16 Flares ×Już kilka dni temu miałam dodać dla Was przepis na te słodkie bułeczki z dużą ilością
cynamonowych prażonych
jabłek. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam drożdżówki. Szczególnie te pieczone w domu, dzięki temu puszyste, delikatne i pełne czułości. Oczywiście drożdżówki możecie upiec z dowolnym nadzieniem, Pyszne będą
serowe lub
makowe, wtedy radzę je jednak zwinąć i przeciąć ich boki aby były jeszcze lepsze. Kruszonka może być dopełnieniem całości, jeśli tylko macie ochotę. Użyjcie do niej
cukru z
wanilią. Mniam!
Składniki:ciasto:500 g
mąki tortowej50 g
drożdży świeżych1 szklanka
mleka1/3 szklanki
cukru2 łyżki
cukru z
wanilią3
żółtka100 g
masła1/3 łyżeczki
solijabłka:4
jabłka champion lub reneta50 g
rodzynek1/3-1/2 szklanki
cukru, do smaku1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździkówewentualnie,
lukier, kruszonka lub
cukier puderPrzygotowanie:Zaczyn:Połowę
mleka podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy
drożdże, rozcieramy, następnie dodajemy 2 łyżki
cukru i 4 łyżki
mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia ( po 5 należy spoglądać na masę, musi stać się kremowa i puszysta, a nie spieniona).
Masło topimy z resztą
cukru i
mleka.Do zaczynu dodać
mąkę,
sól, dokładnie wymieszać, po czym wlewać stopione
masło z
cukrem i wyrobić.Ciasto odłożyć do wyrośnięcia.W tym czasie zetrzeć
jabłka.
Cukier rozpuścić na patelni, gdy się stopi dodać
jabłka oraz
rodzynki, przesmażyć, po czym dodać
cynamon.Dusić
jabłka 3-4 minuty, odstawić.Gotowe ciasto podzielić na 12 części. Uformować 12 okrągłych
bułek.Na wierzchu każdej
bułki ułożyć
jabłka.Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone bułeczki lubicie.Gotowe dowolnie udekorować.Powiązane notki:Szarlotka królewska z
kardamonemTradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z
BeząŁatwe ciasto z
jabłkami – szarlotka ucieranaCiasto
marchewkowe – jak upiec słodkie bułeczki
Pszenne Bułki kajzerki z
sezamem