ßßß
Składniki4 i 1/2 szklanki mąki10 dkg drożdży7 żółtek1 i 1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy20 dkg masła1/2 szklanki mleka3/4 łyżeczki soliNadzieniepuszka brzoskwiń20 dkg rodzynków3 kwaskowate jabłka1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki cukruSposób przygotowaniaDrożdże rozmieszać w 4 łyżkach letniego mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąk, rozmieszać, postawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, masło stopić. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, dodać utarte żółtka, resztę mleka, sól, wszystko dokładnie wyrobić, wyrabiając dodawać stopione, wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Brzoskwinie dobrze osączyć, pokroić w kostkę, rodzynki sparzyć, osączyć, jabłka obrać pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części, rozwałkować, na blachę o wymiarach 22/36 cm rozłożyć jedną część ciasta, ułożyć połowę jabłek, brzoskwiń i rodzynek, przykryć drugą polową ciasta, rozłożyć resztę owoców, przykryć ostatnią częścią ciasta. Całość odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec około 40 minut w temp. 175 *C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.RadaBrzoskwinie i rodzynki należy bardzo dokładnie osączyć najlepiej na durszlaku a następnie przełożyć na papierowy ręcznik kilka razy złożony.