Wykonanie
Drożdżowe – nasze ulubione :-)
Składniki4 i 1/2 szklanki
mąki10 dkg
drożdży7
żółtek1 i 1/2 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy20 dkg
masła1/2 szklanki
mleka3/4 łyżeczki
soliNadzieniepuszka
brzoskwiń20 dkg
rodzynków3 kwaskowate
jabłka1 łyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
cukruSposób przygotowania
Drożdże rozmieszać w 4 łyżkach letniego
mleka, dodać łyżkę
cukru i łyżkę mąk, rozmieszać, postawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć na puch z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowy,
masło stopić. Wyrośnięty rozczyn wlać do
mąki, dodać utarte
żółtka, resztę
mleka,
sól, wszystko dokładnie wyrobić, wyrabiając dodawać stopione, wystudzone
masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Brzoskwinie dobrze osączyć, pokroić w kostkę,
rodzynki sparzyć, osączyć,
jabłka obrać pokroić w plasterki, posypać
cukrem i
cynamonem.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części, rozwałkować, na blachę o wymiarach 22/36 cm rozłożyć jedną część ciasta, ułożyć połowę
jabłek,
brzoskwiń i
rodzynek, przykryć drugą
polową ciasta, rozłożyć resztę
owoców, przykryć ostatnią częścią ciasta. Całość odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec około 40 minut w temp. 175 *C Po upieczeniu polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Rada
Brzoskwinie i
rodzynki należy bardzo dokładnie osączyć najlepiej na durszlaku a następnie przełożyć na papierowy ręcznik kilka
razy złożony.