Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
brzoskwinie konserwowe (połówki)6 sztuk
cukier 150 gramów
jabłka 2 sztuk
drożdże 50 gramów
mleko 0,25 szklanek
mąka 500 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 150 gramów
rodzynki 200 gramówWykonanie:Osączone
brzoskwinie pokroić w dość duże cząstki.
Syrop ugotować z
cukru i 1/4 szklanki
wody. Obrane
jabłka pokroić na cienkie plasterki, włożyć do
syropu i gotować, aż się zeszklą, wyjąć z
syropu i osączyć. Zalane wrzątkiem
rodzynki po chwili osaczyć. Rozprowadzić
drożdże 3 łyżkami ciepłego
mleka, wymieszać z łyżką
cukru i łyżką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej
maki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać
żółtka utarte z
cukrem pudrem,
cukier waniliowy, resztę
mleka i starannie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Następnie dodać roztopione letnie
masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek niedużej formy. Formę wysmarować
masłem i wyłożyć pierwszym plackiem, na nim rozłożyć połowę plastrów
brzoskwini i
jabłek, posypać połowa
rodzynek, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ułożyć na nim taka samą warstwę
owoców, przykryć ostatnim plackiem. Trzymać w cieple, aż ciasto wyrośnie. Upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: