ßßß Cookit - przepis na Owocowy przekładaniec

Owocowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
brzoskwinie konserwowe (połówki)6 sztuk
cukier 150 gramów
jabłka 2 sztuk
drożdże 50 gramów
mleko 0,25 szklanek
mąka 500 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 150 gramów
rodzynki 200 gramów
Wykonanie:
Osączone brzoskwinie pokroić w dość duże cząstki. Syrop ugotować z cukru i 1/4 szklanki wody. Obrane jabłka pokroić na cienkie plasterki, włożyć do syropu i gotować, aż się zeszklą, wyjąć z syropu i osączyć. Zalane wrzątkiem rodzynki po chwili osaczyć. Rozprowadzić drożdże 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce.
Do przesianej maki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, cukier waniliowy, resztę mleka i starannie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Następnie dodać roztopione letnie masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek niedużej formy. Formę wysmarować masłem i wyłożyć pierwszym plackiem, na nim rozłożyć połowę plastrów brzoskwini i jabłek, posypać połowa rodzynek, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ułożyć na nim taka samą warstwę owoców, przykryć ostatnim plackiem. Trzymać w cieple, aż ciasto wyrośnie. Upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11862/Owocowy-przekladaniec