ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegobrzoskwinie konserwowe (połówki)6 sztukcukier 150 gramówjabłka 2 sztukdrożdże 50 gramówmleko 0,25 szklanekmąka 500 gramówżółtka 5 sztukcukier puder 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukmasło 150 gramówrodzynki 200 gramówWykonanie:Osączone brzoskwinie pokroić w dość duże cząstki. Syrop ugotować z cukru i 1/4 szklanki wody. Obrane jabłka pokroić na cienkie plasterki, włożyć do syropu i gotować, aż się zeszklą, wyjąć z syropu i osączyć. Zalane wrzątkiem rodzynki po chwili osaczyć. Rozprowadzić drożdże 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej maki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, cukier waniliowy, resztę mleka i starannie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Następnie dodać roztopione letnie masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek niedużej formy. Formę wysmarować masłem i wyłożyć pierwszym plackiem, na nim rozłożyć połowę plastrów brzoskwini i jabłek, posypać połowa rodzynek, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ułożyć na nim taka samą warstwę owoców, przykryć ostatnim plackiem. Trzymać w cieple, aż ciasto wyrośnie. Upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: