ßßß Cookit - przepis na Przystawka: tarta z pastą z łososia i pesto

Przystawka: tarta z pastą z łososia i pesto

nazwa

Wykonanie

12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×
Czy zdarza Ci się, że nie wiesz czym na prędce poczęstować znajomych? Ostatnio z okazji kilku imienin, które skumulowały się na przełomie lipca i sierpnia miałam zawirowanie kulinarne i przygotowałam kilka ciekawych przepisów dla osób szukających pomysłu na szybką, efektowną przystawkę, letniego, upalnego wieczoru.
Za moment pokażę Ci jak przygotować pastę z łososia i domowe pesto. Wykorzystaj te wskazówki tworząc kolejne dania – pesto możesz wykorzystać do makaronu i podać na obiad, a pastę z chrupiącym chlebem na śniadanie.
Chrupiące kruche francuskie ciasto wspaniale łączy się z kremową pastą z łososia i aromatycznym ziołowym pesto. Dodatek sosu zaskakuje i ożywa całość. Jeśli chciałabyś lub chciałbyś zacząć eksperymentować z nowoczesną kuchnią polską to jest to przepis dla Ciebie.
Składniki:
Pasta z łososia:
100 g wędzonego łososia
200 g filetu z łososia
1 łyżka pasty pomidorowej
1 mała cebula szalotka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki cukru – do smaku
sól, pieprz
Pesto:
1 duży pęczek świeżej bazylii
50 g tartego parmezanu
50 g płatków migdałów
20 g orzechów z sosny – pini
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
pieprz
Sos wasabi:
100 ml zredukowanego sosu balsamicznego
1 łyżeczka wasabi
Dodatkowo:
350 g ciasta francuskiego
50 g mieszanki orzechowej
szczypiorek
Przygotowanie:
Pesto:
Orzechy pini i migdały lekko podprażyć na patelni.
Zmiksować z resztą składników.
Odstawić do lodówki.
Pasta z łososia:
Filet z łososia pokroić w kostkę, skropić połową soku z cytryny i przesmażyć na oliwie jedynie do ścięcia – 3-4 minuty.
Mięso ostudzić.
Szalotkę bardzo drobno posiekać.
Łososia wędzonego i smażonego rozdrobnić i wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sos wasabi:
Składniki sosu wymieszać i przełożyć do dyspensera lub dozownika.
Ciasto :
Ciasto podzielić na 10 -11 cm kwadraty ( kroić płat na pół wzdłuż).
Każdy lekko rozwałkować i wyłożyć nim 12 forem do muffinów, wcześniej wysmarowanym masłem i wysypanych mąką.
Rogi kwadratów powinny wychodzić poza krawędzie foremek i tworzyć koszyczki.
Piec je w 190 stopniach przez 20 minut.
Ostudzić.
Gotowe babeczki smarować pastą, kleksem pesto, posypać szczypiorkiem i udekorować orzechami.
Gotowe babeczki przekroić na pół i ułożyć na półmisku.
Polać dekoracyjnie sosem i udekorować całymi listkami szczypiorku.
Powiązane notki:
Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )
2 w 1 sałatka z tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do chleba
Pasta z makreli + LIMERYK
Tosty z pastą jajeczną i ananasem – hawajskie
Linzer torteTarta z Linzu
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/08/05/przystawka-tarta-z-pasta-z-lososia-i-pesto