Wykonanie
12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×Czy zdarza Ci się, że nie wiesz czym na prędce poczęstować znajomych? Ostatnio z okazji kilku imienin, które skumulowały się na przełomie lipca i sierpnia miałam zawirowanie kulinarne i przygotowałam kilka ciekawych przepisów dla osób szukających pomysłu na szybką, efektowną przystawkę, letniego, upalnego wieczoru.
Za moment pokażę Ci jak przygotować pastę z
łososia i domowe pesto. Wykorzystaj te wskazówki tworząc kolejne dania – pesto możesz wykorzystać do
makaronu i podać na obiad, a pastę z chrupiącym
chlebem na śniadanie.Chrupiące kruche
francuskie ciasto wspaniale łączy się z kremową pastą z
łososia i aromatycznym
ziołowym pesto. Dodatek sosu zaskakuje i ożywa całość. Jeśli chciałabyś lub chciałbyś zacząć eksperymentować z nowoczesną kuchnią polską to jest to przepis dla Ciebie.Składniki:Pasta z
łososia:100 g
wędzonego łososia200 g filetu z
łososia1 łyżka pasty pomidorowej1 mała
cebula szalotka2 łyżki posiekanego
szczypiorku4 łyżki
majonezu3 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oliwy1-2 łyżki
cukru – do smaku
sól,
pieprzPesto:1 duży pęczek świeżej
bazylii50 g tartego
parmezanu50 g
płatków migdałów20 g
orzechów z sosny –
pini2 ząbki
czosnku50 ml
oliwypieprzSos wasabi:100 ml zredukowanego
sosu balsamicznego1 łyżeczka wasabiDodatkowo:350 g
ciasta francuskiego50 g mieszanki orzechowej
szczypiorekPrzygotowanie:Pesto:
Orzechy pini i
migdały lekko podprażyć na patelni.Zmiksować z resztą składników.Odstawić do lodówki.Pasta z
łososia:Filet z
łososia pokroić w kostkę, skropić połową
soku z cytryny i przesmażyć na
oliwie jedynie do ścięcia – 3-4 minuty.
Mięso ostudzić.
Szalotkę bardzo drobno posiekać.
Łososia wędzonego i smażonego rozdrobnić i wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Sos wasabi:Składniki sosu wymieszać i przełożyć do dyspensera lub dozownika.Ciasto :Ciasto podzielić na 10 -11 cm kwadraty ( kroić płat na pół wzdłuż).Każdy lekko rozwałkować i wyłożyć nim 12 forem do muffinów, wcześniej wysmarowanym
masłem i wysypanych
mąką.Rogi kwadratów powinny wychodzić poza krawędzie foremek i tworzyć koszyczki.Piec je w 190 stopniach przez 20 minut.Ostudzić.Gotowe babeczki smarować pastą, kleksem pesto, posypać
szczypiorkiem i udekorować
orzechami.Gotowe babeczki przekroić na pół i ułożyć na półmisku.Polać dekoracyjnie sosem i udekorować całymi listkami
szczypiorku.Powiązane notki:
Tarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )2 w 1
sałatka z
tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do
chlebaPasta z makreli + LIMERYKTosty z
pastą jajeczną i
ananasem – hawajskieLinzer
torte –
Tarta z
Linzu