Wykonanie
Myślę, że słowa o tej zupie mojego N. wystrczą : " Lepszej zupy nie jadłem, nie wiem czy uda Ci się ją przebić inną " . Faktycznie jest przepyszna a pesto nadaje jej charakteru i jednak gdyby go nie było to już nie ta samo. Przepis Rachel Allen z programu " Ulubione potrawy Rachel "
Składniki :1 spora
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy2 puszki krojonych
pomidorów ( jeśli używamy świeżych to 900 g obranych ze skórki )900 ml
bulionusól,
pieprzszczypta
cukru250 g drobnego
makaronu150 g liści
szpinakuCebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka razem ze startym ząbkiem
czosnku i
oliwą. Chwilę dusimy aż
cebula się zeszkli. Następnie dodajemy
pomidory,
bulion. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.Po tym czasie wrzucamy
makaron, gotujemy 6-8 minut. Dorzucamy
szpinak (
młody w całości jeśli jest starszy odrywamy łodyszki ). Gotujemy minutkę, wyłanczamy gaz.Pesto :25 g
bazylinatka pietruszki ( mały pęczek )
rozmaryn ( dałam suszonego łyżeczkę, najlepiej jednak świeży około 3 nieduże gałązki)
tymianek ( dałam suszony łyżeczkę, najlepiej świeży około 3 nieduże gałązki )łyżka
orzechów piniowych ( pominęłam )ząbek
czosnkusól,
pieprz (
soli dość spora szczypta )4-6 łyżek
oliwy2 łyżki
parmezanu ( dałam zwykły
żółty ser )
Zioła neleży przesiekać. Wrzucamy do miksera wraz ze startym ząbkiem
czosnku,
parmezanem,
orzechami,
oliwą. Doprawiamy, miksujemy podajemy do zupy. Najlepiej w osobnym naczyniu lub z kleksami pesto na zupie.Smacznego :)