Wykonanie
DOMOWE PESTODomowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z
orzechów piniowych,
czosnku,
bazylii i
oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna najważniejsza zasada – składniki muszą być świeże i najlepszej jakości. I tu modyfikacje mogą dotyczyć w zasadzie wszystkich składników od
orzechów (piniowe można zastąpić
migdałami lub włoskimi) po
bazylię (zastępowaną w całości
natką pietruszki a nawet
rukolą) za wyjątkiem
czosnku którego tak naprawdę chyba nic nie jest w stanie zastąpić – nadaje on pestu wyrazistego smaku oraz wzbogaca w cenne przeciwzapalne właściwości.Wersja light pesto (bo i o taką byłam pytana:)) nie przewiduje dodatku
parmezanu czy innego
sera oraz zdecydowanie zmniejszona jest w nim ilość dodanej
oliwy (tylko odrobina dla nadania odpowiedniej konsystencji)Poniżej przedstawiam przepis który jest efektem moich eksperymentów i w największym stopniu równoważy wszystkie smaki – jak dla mnie to przepis na idealne domowe pesto.Składniki30 g
orzechów piniowych (można zastąpić
migdałami)30 g świeżych liści
bazylii30 g
natki pietruszki2 ząbki
czosnku70-80 ml
oliwy z oliwek30 g
parmezanupieprz (najlepiej świeżo zmielony)
sól (najlepiej morska)Przygotowanie1.
Orzechy prażymy kilka minut (aż się zarumienią) na suchej dobrze rozgrzanej patelni, następnie odstawiamy do wystygnięcia2.
Orzechy,
czosnek,
bazylię i
natkę pietruszki (wcześniej umyte i osuszone) miksujemy na jednolitą konsystencję. Doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem i dalej miksujemy wtłaczając stopniowo
oliwę (około 70-80 ml) do momentu aż
oliwa połączy się z resztą składników na masę o jednolitej konsystencji.3. Pesto przekładamy do miski i dodajemy starty
parmezan.
Solą doprawiamy na samym końcu, gdyż
parmezan sam w sobie jest słony i może okazać się że
sól nie będzie konieczna (tym lepiej dla naszego zdrowia:))4. Pesto można przechowywać do kilku dni w lodówce, pamiętając by wierzch zalać odrobiną
oliwy, aby odciąć dostęp tlenu niekorzystnym drobnoustrojom.Domowe pesto świetnie smakuje z
makaronami (klasyka!! :)) ale również jako dodatek do dań z ryb czy drobiu.