Wykonanie
Kochani zapraszam Was dzisiaj na przepyszne ciasto, które oczaruje nie tylko dziecięce podniebienia :) Kolejny raz się przekonałam że proste rozwiązania są najlepsze i najbardziej smakują :) Dwa mięciuteńkie
biszkopty czekoladowe a pomiędzy nimi
krem śmietankowy z warstwą
czekolady :) Smakowało wybornie :) Przepis znalazłam na stronie Świat ciasta i bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:5 średnich
jajek1/2 szkl
cukru3/4 szkl.
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 płaskie łyżki
kakao2 łyżki
oleju2 łyżki
mleka w temp. pokojowejszczypta
soliMąkę,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
Białka ubić na sztywno z
solą. Następnie powoli dodawać partiami
cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna wciąż miksując dodawać kolejno
żółtka.Następnie dodać
olej i
mleko i jeszcze chwilę miksować. Na koniec bardzo delikatnie partiami wsypywać
mąkę z
kakao i proszkiem. Delikatnie szpatułką wymieszać.Ciasto przelać do wyłożonej papierem (tylko dno) tortownicy (26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i lekko przestudzić. Boki okroić nożem i ciasto wyjąć przekładając na kratkę do ostudzenia.Składniki na
polewę czekoladową:100g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiej50g
masła3 łyżki
mleka1 łyżeczka
olejuCzekolady drobno połamać. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na malutkim ogniu do rozpuszczenia.Składniki na krem:250g
serka mascarpone500g
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudru2-3 łyżeczki
cukru waniliowegoŻelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut.Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać powoli obydwa
cukry.
Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodawać do niego partiami ubitą kremówkę i mieszać.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. Dodać do niej 2-3 łyżki masy śmietanowej i wymieszać a nastepnie wmieszać do całości. Zmiksować krótko.Wystudzony
biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy z nich umieścić w tortownicy, wyłożyć na niego połowę masy śmietanowej. Dokładnie i starannie wyrównać. Wylać cieniutką warstwę
polewy czekoladowej równomiernie ją rozprowadzić obracając tortownicą. Tortownicę wstawić na kilka minut do zamrażalnika.Następnie wyłożyć druga połowę masy i przykryć drugim blatem
biszkoptowym. Schłodzić.następnie wyjąć ciasto z tortownicy i dokładnie oblać polewą (jeśli zdążyła lekko zgęstnieć to chwilkę ją podgrzać). Znów schłodzić najlepiej przez noc. Ciasto smakuje doskonale nawet na 3 i 4 dzień :) Smacznego :)