ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe wg Huberta

Ciasto czekoladowe wg Huberta

nazwa

Wykonanie

To piękne, a na dodatek pyszne ciasto "wyczarował" Hubert .
To jego debiut cukierniczy i od razu powiem, że może spokojnie robić kolejne wypieki :)
Podziwiam, bo ten młody Pan sporo się napracował. Zobaczcie sami :)
Składniki :
1/2 szklanki mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
troszkę mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżki wody i tyle oleju
35 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem, kakao i czekoladą.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i nadal chwilkę miksujemy.
Dodajemy składniki suche i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połączą
Masę wylewamy do tortownicy (średnica 21 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na dwie części.
Masa mascarpone
250 g mascarpone
400 g kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody wrzącej
2 łyżki mocnej kawy
2 dojrzałe banany
Przygotowanie kremu:
Żelatynę zalewamy wodą, dodajemy kawę, mieszamy, aż składniki się połączą, studzimy
Mascarpone miksujemy z kremówką, aż powstanie bardzo gęsta masa
Dodajemy żelatynę i cukier puder. Połowę masy wykładamy na mocno nasączony ( około 120-150 ml kawy) blat, na to układamy banany pokrojone w grube plastry i wykładamy pozostałą masę
Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
7 łyżek mleka
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto.
Przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/ciasto-czekoladowe-wg-huberta.html