Wykonanie
Przepis na to ciasto
marchewkowe mam już od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki.
Mogę powiedzieć , że na 100% jest to moje ulubione ciasto. Jest pyszne z dodatkami (jak u mnie dziś), ale tak samo dobrze smakuje bez nich. Dzięki
marchewce jest bardzo wilgotne ( a nawet mokre ),mocno
kakaowe, a do tego ma niesamowity zapach.
Ciastem wszyscy się zachwycają, więc zapraszam do wypróbowania.
SKŁADNIKI:*ciasto:1 szklanka
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru4
jajka25 g
kakao1/2 szklanki
oleju1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 tabliczka
gorzkiej czekolady3 średniej wielkości
marchewki*krem:ok. 220 ml
śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarponeborówki amerykańskie,
truskawki ( ew. inne ulubione miękkie
owoce sezonowe)- ilość zależna od upodobań :-)*polewaPolewę tą robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona, ma konsystencję
galaretki, tworzy piękną, gładką i błyszczącą taflę i najważniejsze: nie jest ciężka "margarynowa". Przepis znalazłam na świetnym blogu Moje Wypieki . Ja zmniejszyłam tylko ilość
cukru.100 g
cukru50 ml
wody50 g
kakao100 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
żelatynyWYKONANIE:*ciasto
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czekoladę rozpuścić na parze w tzw. kąpieli
wodnej.
Jajka mikserem ubić (także na parze w kąpieli
wodnej) do uzyskania puszystej masy.Ubite
jajka z
cukrem zdjąć z garnka z gorącą
wodą.Do masy jajecznej przesiać
mąkę i
kakao i wymieszać (łyżką! Od tej
pory nie używamy miksera!) niezbyt dokładnie.Wlać
olej i lekko wymieszać.Dodać roztopioną
czekoladę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i wymieszać.Na koniec dodajemy startą
marchewkę i mieszamy do połączenia składników.W cieście mogą być grudki. Ciasto przelewamy do tortownicy 24 cm z wyłożonym na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min. w temp. 175 stopni C. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!*kremDobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno w trakcie dodając
cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce
serka mascarpone i miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera.*polewa
Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać zimną
wodą do napęcznienia.Do garnuszka wsypujemy
cukier, dodajemy
wodę i zagotowujemy do rozpuszczenia
cukru. Dodajemy
kakao i
śmietankę i mieszamy rózgą do połączenia składników. Zagotować. Nie można
miesza zbyt długo, ponieważ powstaną grudki i pęcherzyki powietrza trudne do usunięcia. Do gorącej polewy dodać
żelatynę i dokładnie ją wymieszać. Polewę wystudzić, kontrolując jej gęstość.Lekko gęstniejącą polać ciasto.
Wystudzone (musi być zimne) ciasto
marchewkowe przeciąć na dwa blaty.
Na blat wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego (lub łyżką) masę
śmietanową, posypać
borówkami i pokrojonymi w mniejsze kawałki
truskawkami i przykryć drugim blatem lekko go dociskając.
Przełożone ciasto polać polewą.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 2-3 h.