Wykonanie
Rolada jest łatwa w przygotowaniu. W smaku podobna jest do słynnego „kopca kreta”.Składniki na ciasto:4
jajka100 g
mąki100 g
cukru½
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoSkładniki na krem:400 ml
śmietany 30%5 łyżeczek
żelatyny spożywczej250 ml gorącej
wody1
gorzka czekoladaSkładniki na polewę:1
czekolada10 g
masłaDodatki:serduszka z masy marcepanowejSposób przygotowania ciastaUbijamy pianę z
białek, dodając szczyptę
soli. Do ubitych
białek dodajemy
cukier,
cukier waniliowy, następnie
żółtka z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Na koniec dosypujemy
kakao. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 8-12 min.Sposób przygotowania kremu
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy do ubitej
śmietany.
Czekoladę ścieramy na wiórki i dodajemy do
śmietany.Upieczony
biszkopt należy wyjąć z papierem na mokrą ściereczkę i delikatnie zrolować. Zostawić do wystygnięcia.Ciasto smarujemy kremem, na krótszym brzegu mniejszą warstwą i w tym miejscu układamy
banany. Całość zwijamy.Sposób przygotowania polewy
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy na parze.Jak się rozpuszcza
czekoladę na parze?Gotujemy
wodę w garnku i stawiamy na niego garnek z
czekoladą i
masłem do momentu rozpuszczenia.Gorącą polewą smarujemy roladę i dekorujemy dodatkami.Tak przygotowane ciasto chłodzimy do momentu podania.