ßßß Cookit - przepis na Rolada kakaowa z bitą śmietaną [przepis]

Rolada kakaowa z bitą śmietaną [przepis]

nazwa

Wykonanie

Rolada jest łatwa w przygotowaniu. W smaku podobna jest do słynnego „kopca kreta”.
Składniki na ciasto:
4 jajka
100 g mąki
100 g cukru
½ cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na krem:
400 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
250 ml gorącej wody
1 gorzka czekolada
Składniki na polewę:
1 czekolada
10 g masła
Dodatki:
serduszka z masy marcepanowej
Sposób przygotowania ciasta
Ubijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 8-12 min.
Sposób przygotowania kremu
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy do ubitej śmietany. Czekoladę ścieramy na wiórki i dodajemy do śmietany.
Upieczony biszkopt należy wyjąć z papierem na mokrą ściereczkę i delikatnie zrolować. Zostawić do wystygnięcia.
Ciasto smarujemy kremem, na krótszym brzegu mniejszą warstwą i w tym miejscu układamy banany. Całość zwijamy.
Sposób przygotowania polewy
Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze.
Jak się rozpuszcza czekoladę na parze?
Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na niego garnek z czekoladą i masłem do momentu rozpuszczenia.
Gorącą polewą smarujemy roladę i dekorujemy dodatkami.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy do momentu podania.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/rolada-kakaowa-z-bita-smietana-przepis