ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe pajęczaki, czyli muffiny na Halloween

Czekoladowe pajęczaki, czyli muffiny na Halloween

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałem na Facebooku, mam problem ze zdjęciami ;( Bateria nawaliła i trochę ogranicza mnie brak aparatu o rozdzielczości powyżej 0 . 3 megapiksela xD Dałem radę zrobić kilka zdjęć lepszym telefonem, jest ich niewiele, jednak lepszy rydz...
Muffiny idealne na Halloween powstały na bazie mojego przepisu na czekoladowe muffiny, które są przepyszne.
Do przygotowania muffinów potrzebujesz:
-30g kakao
-szklanki mąki
-1 jajka
-50g mlecznej czekolady
-20g gorzkiej czekolady
-1/4 szklanki cukru
-łyżeczki proszku do pieczenia
-2/3 szklanki mleka
-1/6 szklanki oleju
-kilku kropel aromatu waniliowego
-szczypty soli
Wszystkie mokre składniki połącz w jednym naczyniu, w drugim naczyniu wszystkie suche. Czekoladę pokrój na kawałki wielkości około 1cm. Wymieszaj zawartość obu naczyń i dodaj czekoladę. Natłuść foremkę i napełnij ją ciastem aż po brzeg. Piecz muffiny w 190 stopniach C przez 20 minut, przed wyjęciem nakłuj muffina wykałaczką, powinna być czysta po wyjęciu. Jeśli nie jest, piecz jeszcze 5 minut.
Do dekoracji potrzebujesz:
Nóżki:
- 50g gorzkiej czekoaldy
- 30g mlecznej czekolady
- puszki piwa schłodzonego w lodówce
- papieru do pieczenia
Oczy:
- 100g cukru pudru
- pół łyżeczki żelatyny
- pół łyżeczki glukozy
- 10g wody
- 1 suszonej śliwki/rodzynka (czegoś do zrobienia źrenic)
Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z parującą wodą. Przelej czekoladę do szprycy z cienką, prostą końcówką. Odstaw do lodówki do ostygnięcia końcówką do góry. Puszkę piwa owiń papierem do pieczenia, możesz go skleić taśmą. Szprycą z chłodną czekoladą stwórz na puszce cienkie paski okalające ją w miarę możliwości, dzięki temu nóżki będą zakrzywione. Po zrobieniu pasków puszkę wstaw do zamrażarki lub lodówki, po kilku minutach przetnij paski na szczycie puszki uzyskując po dwie nóżki z każdego. Oddziel czekoaldę od papieru, nóżki ułóż na talerzu i włóż do lodówki, w miarę potrzeb czynność można powtarzać
10g wody rozgzej i rozpuść w niej żelatynę i glukozę. Wymieszaj i dodaj 100g cukru pudru. Zagniataj jak ciasto do uzyskania elastycznej, jednolitej konsystencji. Jeśli lukier plastyczny się kruszy, dodaj pół łyżeczki ciepłej wody i znów zagnieć. Śliwkę pokrój na malutkie kawałki uzyskując źrenice. Z lukru plastycznego uformuj kulki, które następnie spłaszcz tworząc oczy. w lukier wciśnij kawałki śliwki. W ten sposób przygotuj pożądaną ilość oczu. Lukier źle znosi kontakt z powietrzem (zasycha) i z wodą (rozpływa się), dlatego przechowywać go można w szczelnie zamkniętym pojemniku, ja owijam też ciasno folią spożywczą.
Pajączki składaj dopiero gdy muffiny ostygną. Oczy przyklej na odrobinę czekolady ze szprycy, by umieścić w cieście nóżki natnij cienkim nożykiem muffina i wetknij w otwory czekoladowe nogi. Muffiny przechowuj w lodówce aż do podania, gdyż czekolada może zrobić się miękka i stracić kształt.
Smacznego!!!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2013/10/czekoladowe-pajeczaki-czyli-muffiny-na.html