Wykonanie
Jak już pisałem na Facebooku, mam problem ze zdjęciami ;( Bateria nawaliła i trochę ogranicza mnie brak aparatu o rozdzielczości powyżej 0 . 3 megapiksela xD Dałem radę zrobić kilka zdjęć lepszym telefonem, jest ich niewiele, jednak lepszy rydz...Muffiny idealne na Halloween powstały na bazie mojego przepisu na
czekoladowe muffiny, które są przepyszne.Do przygotowania muffinów potrzebujesz:-30g
kakao-szklanki
mąki-1
jajka-50g
mlecznej czekolady-20g
gorzkiej czekolady-1/4 szklanki
cukru-łyżeczki
proszku do pieczenia-2/3 szklanki
mleka-1/6 szklanki
oleju-kilku kropel
aromatu waniliowego-szczypty
soliWszystkie mokre składniki połącz w jednym naczyniu, w drugim naczyniu wszystkie suche.
Czekoladę pokrój na kawałki wielkości około 1cm. Wymieszaj zawartość obu naczyń i dodaj
czekoladę. Natłuść foremkę i napełnij ją
ciastem aż po brzeg. Piecz muffiny w 190 stopniach C przez 20 minut, przed wyjęciem nakłuj muffina wykałaczką, powinna być czysta po wyjęciu. Jeśli nie jest, piecz jeszcze 5 minut.
Do dekoracji potrzebujesz:Nóżki:- 50g
gorzkiej czekoaldy- 30g
mlecznej czekolady- puszki
piwa schłodzonego w lodówce- papieru do pieczeniaOczy:- 100g
cukru pudru- pół łyżeczki
żelatyny- pół łyżeczki glukozy- 10g
wody- 1 suszonej śliwki/rodzynka (czegoś do zrobienia źrenic)
Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z parującą
wodą. Przelej
czekoladę do szprycy z cienką, prostą końcówką. Odstaw do lodówki do ostygnięcia końcówką do góry. Puszkę
piwa owiń papierem do pieczenia, możesz go skleić taśmą. Szprycą z chłodną
czekoladą stwórz na puszce cienkie paski okalające ją w miarę możliwości, dzięki temu nóżki będą zakrzywione. Po zrobieniu pasków puszkę wstaw do zamrażarki lub lodówki, po kilku minutach przetnij paski na szczycie puszki uzyskując po dwie nóżki z każdego. Oddziel
czekoaldę od papieru, nóżki ułóż na talerzu i włóż do lodówki, w miarę potrzeb czynność można powtarzać10g
wody rozgzej i rozpuść w niej
żelatynę i glukozę. Wymieszaj i dodaj 100g
cukru pudru. Zagniataj jak ciasto do uzyskania elastycznej, jednolitej konsystencji. Jeśli
lukier plastyczny się kruszy, dodaj pół łyżeczki ciepłej
wody i znów zagnieć.
Śliwkę pokrój na malutkie kawałki uzyskując źrenice. Z lukru plastycznego uformuj kulki, które następnie spłaszcz tworząc oczy. w
lukier wciśnij kawałki
śliwki. W ten sposób przygotuj pożądaną ilość oczu.
Lukier źle znosi kontakt z powietrzem (zasycha) i z
wodą (rozpływa się), dlatego przechowywać go można w szczelnie zamkniętym pojemniku, ja owijam też ciasno folią spożywczą.Pajączki składaj dopiero gdy muffiny ostygną. Oczy przyklej na odrobinę
czekolady ze szprycy, by umieścić w cieście nóżki natnij cienkim nożykiem muffina i wetknij w otwory
czekoladowe nogi. Muffiny przechowuj w lodówce aż do podania, gdyż
czekolada może zrobić się miękka i stracić kształt.Smacznego!!!