ßßß Cookit - przepis na Zdrowe naleśniki z serem.

Zdrowe naleśniki z serem.

nazwa

Wykonanie

Po wdrożeniu gruntownych zmian w wyglądzie bloga,
wracam do Was z nowym przepisem... na naleśniki!
Nie znam osoby, która by ich nie lubiła i przypuszczam, że Wy też takiej nie znacie. :)
Wiadomo, że najlepsze, sprężyste ciasto uzyskujemy dzięki zastosowaniu mąki pszennej.
Jednak w poniższym przepisie użyłam mąki z pszenicy starej odmiany, bardzo popularnej we Włoszech. Nie jest ona modyfikowana genetycznie i jest bogatsza w składniki odżywcze.
Dzięki temu, naleśniki z mąki pszennej są po prostu zdrowsze :)
Jaka to odmiana? Przekonajcie się sami!
NALEŚNIKI Z MĄKI Z PSZENICY KAMUT
/przepis własny/
Ciasto:
szklanka mąki z pszenicy kamut
szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Nadzienie:
twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie:
mielona wanilia burbońska
konfitura z guawy i mus z nektarynek i brzoskwiń
Sos żurawinowy:
200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej
ilości oleju lub masła klarowanego.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostygnięciu nadziać serem i dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2016/01/nalesniki-z-serem.html