Wykonanie
ŻurekPyszny żurek, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym
stole :). Podany w
chlebie z
ziemniakami i jakiem mmm...
Składniki:50 dag wędzonych
żeberek30 dag
białej kiełbasy4 duże
ziemniaki10 dag
wędzonego boczkucebula3 ząbki
czosnkułyżka
mąki1/2 l zakwasu na żurek100 ml
śmietany 18 % do zup4
jajkamajeraneksólpieprzOpis wykonania:
Żeberka zalewamy
wodą około 3 litry, gotujemy około 1 godziny, aż
mięso będzie odchodzić od kości. Następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do
wywaru i gotujemy do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, kroimy na pół.
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni i dodajemy do
wywaru.
Boczek drobno kroimy i smażymy na złoto, dodajemy do
wywaru. Na pozostałym ze
smażenia boczku tłuszczu rumienimy
mąkę dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
majerankiem. W razie potrzeby możemy lekko posłodzić by złagodzić smak. Dodajemy pokrojoną na grubsze plasterki
kiełbasę i jeszcze chwilkę gotujemy.
Śmietanę rozprowadzamy w wielkiej ilości zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Żurek wlewamy do miseczek dodajemy
jajko możemy posypać posiekaną
natką pietruszki :).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy