ßßß
Składniki:50 dag wędzonych żeberek30 dag białej kiełbasy4 duże ziemniaki10 dag wędzonego boczkucebula3 ząbki czosnkułyżka mąki1/2 l zakwasu na żurek100 ml śmietany 18 % do zup4 jajkamajeraneksólpieprzOpis wykonania:Żeberka zalewamy wodą około 3 litry, gotujemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, kroimy na pół.Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Boczek drobno kroimy i smażymy na złoto, dodajemy do wywaru. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu rumienimy mąkę dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W razie potrzeby możemy lekko posłodzić by złagodzić smak. Dodajemy pokrojoną na grubsze plasterki kiełbasę i jeszcze chwilkę gotujemy. Śmietanę rozprowadzamy w wielkiej ilości zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Żurek wlewamy do miseczek dodajemy jajko możemy posypać posiekaną natką pietruszki :).



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy