ßßß Cookit - przepis na Żurek

Żurek

nazwa

Wykonanie

Żurek
Pyszny żurek, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole :). Podany w chlebie z ziemniakami i jakiem mmm...
Składniki:
50 dag wędzonych żeberek
30 dag białej kiełbasy
4 duże ziemniaki
10 dag wędzonego boczku
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka mąki
1/2 l zakwasu na żurek
100 ml śmietany 18 % do zup
4 jajka
majeranek
sól
pieprz
Opis wykonania:
Żeberka zalewamy wodą około 3 litry, gotujemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, kroimy na pół.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Boczek drobno kroimy i smażymy na złoto, dodajemy do wywaru. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu rumienimy mąkę dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W razie potrzeby możemy lekko posłodzić by złagodzić smak. Dodajemy pokrojoną na grubsze plasterki kiełbasę i jeszcze chwilkę gotujemy. Śmietanę rozprowadzamy w wielkiej ilości zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Żurek wlewamy do miseczek dodajemy jajko możemy posypać posiekaną natką pietruszki :).
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/04/zurek.html